Elkészült a felmérés: nem áll túl jól Magyarország erdőfronton

Elkészült a felmérés: nem áll túl jól Magyarország erdőfronton

agrarszektor.hu
Egy friss felmérés szerint az Európai Unió többi tagállamához képest nagyon kevés az erdő Magyarországon. Az Eurostat összeállítása alapján hazánk a lista alsó harmadában szerepel.

Az Eurostat március 21-én, az erdők nemzetközi napján mutatta be, hogy miként alakult az erdőségek helyzete az Európai Unióban 2020-ban. Az adatok alapján tavaly 159 millió hektáron feküdtek erdők az EU-ban, ez az unió teljes területének 38%-át jelenti. 1990-hez képest a növekedés közel 10%-os volt - írta meg a 24.hu.

Az Eurostat országokra lebontva is közölt információkat, öt tagállamban az erdők az adott ország területének több mint felét fedték le. Finnországban a föld 66%-án, Svédországban 63%-on, Szlovéniában 61%-on, Észtországban 54%-on, Lettországban pedig 53%-on húzódtak erdők. A lista alján Málta szerepel 1%-kal, az országot Hollandia (10%), Írország (11%) és Dánia (15%) követi.

A felmérésben Magyarország sem szerepelt jól: az ország 22%-án találhatók erdők, ez a környező országokhoz képest is kifejezetten alacsony arány. A fent említett három országon kívül csak Cipruson (19%) kisebb az erdők aránya az EU-ban, Belgiumban Magyarországhoz hasonlóan szintén 22%-os a ráta.

Az erdők nemcsak az élővilág számára elengedhetetlenek, hanem a levegő tisztitásában és az áradások, illetve földcsuszamlások mérséklésében is fontos szerepet játszanak. A fák építési és tüzelési alapanyagot jelentenek, az erdők ráadásul a kikapcsolódást is segítik, és az egészségnek is kedveznek. Az Eurostat felmérése itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!