Három új oktatótraktort kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

Három új oktatótraktort kapott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

agrarszektor.hu
2020. november 3-án három új oktató traktorral gazdagodott a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC). A projekt jelentősen segíti az agrárszakmák digitalizációját, a precíziós gazdálkodás elsajátítását, így diákjainknak naprakész tudást adhatunk a tanulmányaik során. A gyerekek tanulmányaikat iskoláinkban elvégezve már magabiztosan, jogosítvánnyal és szakmai bizonyítvánnyal a kezükben vállalhatnak munkát vagy alapíthatnak vállalkozást. A projekt konzorciumvezetője a Déli Agrárszakképzési Centrum, akikkel nemcsak a pályázat keretében, hanem egyéb szakmai területeken is jó az együttműködés.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolájába - a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba - kerültek az oktató járművek, amelyeket egy pályázat keretein belül nyertek el az iskolák az Agrárminisztérium jóvoltából.

A traktorok "kicsomagoló eseményén" az érintett iskolák tanulói, oktatói és vezetősége vettek részt, valamint az örkényi Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium eseményén Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár, valamint Soós Beatrix, az Agrárszakképzési Főosztály főosztályvezetője képviselte az Agrárminisztériumot. A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum legfőbb vezetősége is részt vett az eseményeken: Földesi Gyula kancellár a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba látogatott el ezen a napon, míg Molnár Zoltán főigazgató és Komoriné Zorkóczy Aranka főigazgató-helyettes az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba, illetve a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba érkezett a traktorok "kicsomagolása" alkalmából.

A projekt által elnyert támogatás teljes összege 73 755 000 forint. A KMASZC 3 darab oktatótraktort kapott, amelyek közül egy a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba költözött, egy másik a Közép-magyarországi ASzC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba érkezett, a harmadik pedig a Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban fog munkába állni. A traktorok Steyr 4085 Kompakt HiLo erőgépek.

A 2019-ben kiírt Európai Uniós Támogatású Nyílt eljárású pályázat nyertese a Magtár Kft. volt. A traktorok működéséhez szükséges műszaki hátteret az egész ország területén a Magtár Kft. szervizszakemberei biztosítják majd. A Steyr gyártóval való szoros együttműködésüknek köszönhetően a traktorok gyártói garanciája 3 év, melyet 2 év további jótállással egészítettek ki. A projekt keretein belül az Agrárminisztérium fenntartásában lévő centrumok iskolái kapnak összesen 24 db oktatótraktort. A projekt során a traktorok ajánlatának és műszaki tartalmának összeállításakor maximálisan szem előtt tartották a kiíró által megfogalmazott szakmai célokat, így elsősorban azt, hogy az iskolákban elérhető képzési kínálat a gazdaság tényleges igényeinek megfelelően bővíthető legyen. A diákok a szakmai alapismeretek megszerzése mellett digitális kompetenciáikat is fejleszteni tudják, így a gyakorlatban is megismerhetik a munkaerő-piacon ma már elvárt digitális tudást.

A tangazdaságok eszközeinek fejlesztésével párhuzamosan digitális tananyagokat is kidolgoztak az iskolák, összhangban az Agrárminisztérium középtávú szakképzési stratégiájával, valamint a Szakképzés 4.0 irányelveivel. Az oktató járművek T kategóriás jogosítvány megszerzéséhez segítik az alábbi szakmákban tanulókat. Az említett jogosítványt iskoláinkban ingyenesen szerezhetik meg a tanulók. Az iskolákban mezőgazdasági technikus, mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gépésztechnikus, gazda, erdőművelő-fakitermelő és erdésztechnikus képzettséget lehet szerezni.

A kiválasztott erőgépek legfőbb jellemzői:

  • Ezek Steyr 4085 Kompakt típusú 85 lóerős traktorok.
  • 4 hengeres, 3,4 l-es Turbófeltöltéses,Viscokuplungos hűtőventilátor, Intercooleres common rail SCR nélküli motorral - A traktorokba épített korszerű, alacsony fogyasztású és környezetkímélő FPT motorok az adott teljesítmény kategóriára jellemző legszigorúbb emissziós előírásoknak is megfelelnek.
  • S-CONTROL 2 24/24 szinkronizált HI-LO váltó 24 előre, 24 hátrameneti fokozatú váltó 3 tartományban 4 szinkronfokozattal, POWER-SHUTTLE terhelés alatti irányváltóval és elektro-hidraulikus 2 fokozatú osztóművel (HI-LO) - A hajtásrendszer kialakítása kitűnő átmenetet képez a régi és új között, lévén a 24×24 sebességes váltó hagyományos szinkronfokozatait terhelés alatt kapcsolható PowerShuttle irányváltó és egy terhelés alatt elektronikusan kapcsolható PowerShift fokozat egészíti ki.
  • A traktor az elektronikusan kapcsolható összkerékmeghajtás, valamint a szintén elektronikusan kapcsolható első és hátsó differenciálzár.
  • Sebességtartomány 0,78-40 km/h - alkalmas a szántóföldi munkaműveletekhez, valamint vontatás és akár országúton történő szállításhoz is

Természetesen a traktorok kialakítása megfelel az oktatási követelményeknek, így rendelkeznek oktatói pótüléssel, oktatói pedálokkal és oktatáshoz alkalmas visszapillantó tükörrendszerrel. A modern erőgépekkel kapcsolatos tudás mellett a precíziós gazdálkodás köré épülő digitális-technológiák ismeretével is felvértezik a diákokat:

  • a traktorokba épített Steyr S-TECH 700 típusú érintőképernyős ISOBUS kompatibilis vezérlő monitorral,
  • a legmodernebb automata kormányzási rendszerrel,
  • GPS technológiával.

A projekt segíti a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum stratégiai irányelveit, többek között a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, korszerű szakképzés biztosítását.

(A cikkben szereplő képek a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03