Románia kezd kilábalni a sertéspestisből

Románia kezd kilábalni a sertéspestisből

Agrárszektor
Úgy tűnik, a mélyponton már túl van Románia, legalábbis, ami az afrikai sertéspestist illeti. Éppen idejében, hiszen az importsertés már csak nagy nehézségek árán tud bejutni az országba a koronavírus miatt. A termelők gőzerővel dogoznak a hazai malackibocsátás felfuttatásán, mivel még mindig aranyárban mérik a disznót.

Az afrikai sertéspestis 2018. évi kitörése után nagyon megugrott a román sertésimport, amit a magyarok ki is használtak. Most viszont a koronavírus miatt több tíz kilométeres kamionsorok állnak a határon, és bár az élőállatok átjutását igyekeznek gyorsítani, ez most gyakorlatilag nem működik. Csak sertéshúst lehet átvinni Romániába, ami a magyar termelőknek kevésbé előnyös.

Időközben csökkent a sertéspestises esetek száma is Romániában, de március elején még mindig 528 aktív kitörési pontot tartottak nyilván a házisertés-állományban, a vad populációban pedig 3210-et. A hivatalos adatok szerint 600 ezer disznót öltek le a sertéspestis miatt, és 15 ezer termelőt kellett kártalanítani 32 milliárd forintnak megfelelő összeggel.

A sertésállomány tavaly év végén 10 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel ezelőtt és 17 százalékkal kisebb a 2017. évihez viszonyítva. A kocalétszám is 10 százalékkal zsugorodott egy év alatt. Az összes egyedszám most 3,7 millióra tehető az USDA jelentése szerint. Az Eurostat szerint viszont csak 10 százalékot zsugorodott az állomány a 2017. évihez képest. Mindkét adatgyűjtő számai arra utalnak, hogy Románia túl van a nehezén: csökkennek a kitörések és ismét növekszik az állomány. Az Eurostat szerint tavaly már 2,4 százalékos volt a létszámbővülés, miközben Németországban 3 százaklékkal, Magyarországon pedig 10,5 százalékkal(!) kevesebb disznót tartottak nyilván.

Az állománynövekedés ellenére 2019-ben is tovább emelkedett Romániában a sertéshús és a malac ára. Előbbi 52 százalékot, utóbbi 63 százalékot drágult egy év alatt, ezért a románok erőfeszítéseket tettek a telepen belüli malacelőállításra. Az ország importigénye változatlanul nagy, amit Magyarország a koronavírus elszabadulásáig remekül kihasznált, elsősorban az élősertés-exportban. A román sertéshúsimport negyedévről negyedévre emelkedett egészen 2019 közepéig, ekkor azonban már olyan magas volt a sertéshús ára, hogy a behozatal is fékeződni kezdett. A drágulás akkora volt, hogy a behozott érték a csökkenő mennyiség ellenére is tovább tudott emelkedni.

Uniós szinten március elején 40 százalékkal fizettek többet az E osztályú félsertésért, mint egy évvel korábban. A decemberi árrobbanást követően januárban mérséklődtek az árszintek, de februártól ismét drágulás kezdődött a piacon, és március 9-én már ismét a karácsonyi csúcsot ostromolták a sertésárak.

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?