Nem vicc: egyforintos ajánlattal is be lehet szállni a közelgő magyar földaukcióba

Nem vicc: egyforintos ajánlattal is be lehet szállni a közelgő magyar földaukcióba

agrarszektor.hu
Jelentős lépést tehet az osztatlan közös tulajdon felszámolása felé az Agrárminisztérium azzal, hogy eladja az elmúlt évtizedekben az államhoz került és a nála meglévő tulajdoni hányadot. A földértékesítési program első ütemében 6450 darab három hektár alatti parcellára tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők.

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célozó földértékesítési programot hirdetett a napokban az Agrárminisztérium; az előttünk álló hónapokban összesen 13 ezer, három hektár alatti földterületre tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők, mondta el a Magyar Nemzetnek Nagy János, a földügyekért felelős helyettes államtitkár. Ennek első lépése, hogy eladják az állami tulajdoni hányadú földterületeket. A helyettes államtitkár elmondta, hogy összeválogatták azokat az ingatlanokat, amelyeket évek óta csak nagy nehézségek árán tudtak hasznosítani.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az első körben meghirdetett 6450 ingatlanból álló csomagnak több mint 20%-át érinti az osztatlan közös földtulajdon. A fennmaradó területeket pedig jellemzően egy-egy éves megbízási szerződéssel használják a gazdálkodók. Nagy János elmondta, hogy nagy lépés lesz az osztatlan tulajdon felszámolása felé az, hogy az állam kiszáll ezekből a földekből. A helyettes államtitkár elmondta, hogy abban bíznak, hogy ezeken a földeken az állam tulajdoni hányadát a meglévő tulajdonostársak szerezhetik meg. Nagy János hozzátette, az idén további intézkedések is életbe léphetnek majd, a különböző jogi eszközöknek köszönhetően az érintettek az állam javára fennálló résztulajdon mellett a további tulajdonostársak hányadát is könnyebben megszerezhetik.

Az osztatlan közös tulajdon hozzávetőlegesen 2,4 millió hektár termőföldet érint ma hazánkban. A probléma jelentőségét mutatja, hogy míg a regisztrált földművesek száma százezer körül van, addig az osztatlan közös földtulajdonnal rendelkező személyek száma 3-3,5 millióra tehető. A földeladási program meghirdetése mellett szólt az is, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a termelői körben jelentős az igény a kis méretű földekre. Ez az a kategória, amit még hitel igénybevétele nélkül is meg tudnak vásárolni a gazdák. A meghirdetett területek jelentős része, több mint fele szántó, ­25-26%-uk legelő és rét művelési ágban van, az összes többi a nádastól az erdőig a fennmaradó hányadot érinti.

A program első részeként kiválasztott 6450 ingatlan listája március 2-án kerül fel a Nemzeti Földügyi Központ honlapjára, az érdeklődők emellett a kormany.hu oldalon és az érintett települések internetes oldalain is válogathatnak majd a parcellák között. Az átlagos értékesítendő terület nagysága 0,8 hektár, összesen 5000 hektár keresi most új gazdáját. Az ajánlattételre harminc napjuk lesz a vevőknek. Nagy János szerint nem határoztak meg minimumárakat, ezért akár egyforintos ajánlattal is be lehet jelentkezni egy-egy parcellára.

A tényleges vételárat a tárca által elvégzett értékbecslés alapján szabják meg, amelynek a költségét az egy hektár alatti területeknél az állam állja. A harmincnapos ajánlattételi időszak után minden ingatlan esetében, amelyet szeretnének megvásárolni, értékbecslést készíttet a tárca. Az abban foglalt összeget kell elfogadnia a vevőnek, hacsak korábban nem kínált ennél magasabb összeget a földért. Ez egy egyszerűbb folyamat lesz annál, mint amikor licitálni kell a földekre, de a hatvannapos kifüggesztési időszakot azonban ez esetben sem lehet megkerülni. A helyettes államtitkár elmondta, hogy erre azért van szükség, mert így az érintettek élni tudnak majd az elővásárlási jogukkal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03