Ez minden kukoricatermelőt érint: így lehet sokkal nagyobb a hektáronkénti haszon

Ez minden kukoricatermelőt érint: így lehet sokkal nagyobb a hektáronkénti haszon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz. A fajtalista használatával hektáronként akár több tízezer forint többletbevételre tehetnek szert a gazdálkodók. A 2019. évi kukorica ajánlati fajtalistában részt vevő vállalatok, illetve a legjobb fajták tulajdonosai a budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében rendezett Szántóföldi Szakmai Napon vették át díjaikat.

Nincsenek könnyű helyzetben a kukoricatermesztők a számukra leginkább megfelelő fajta kiválasztásakor. Az Európai Unió Közösségi Fajtakatalógusában mintegy 5600, a hazai Nemzeti Fajtajegyzékben több mint 300 kukoricafajta szerepel. Ezért a NAK, a GOSZ és a VSZT egymással együttműködve immáron második alkalommal állította össze ajánlati fajtalistáját kukoricára, írta meg közleményében a kamara. A fajtalista célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Tavaly összesen 33, idén már 39 FAO (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó kukoricahibrid került be a vizsgálatba. A kísérletben 9 fajtatulajdonos vállalat (Caussade Semences Hungary Kft., Corteva Agriscience, Euralis Kft., Kiskun Kutatóközpont Kft., KITE Zrt., KWS Magyarország Kft., Monsanto Hungária Kft., Saatbau Linz Hungaria Kft., Saaten-Union Hungária Kft.) vett részt, az általuk értékesített vetőmagok pedig az ország kukorica-termőterületének mintegy 95%-át fedik le.

A kísérleteket hazánk kilenc, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén értékelték. Így arra is lehetőség nyílt, hogy a termelők olyan hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket. A fajtalista első és utolsó harmada között hektáronként akár egy tonna különbség is mutatkozik a termésmennyiségben. Így pedig hektáronként közel 50 ezer forinttal több bevételre tehetnek szert a gazdák, ha a kísérletben jól szereplő hibridek közül választanak.

Kukoricára immár második alkalommal, búzára először tavaly ősszel készült ajánlati fajtalista. Idén a repcével bővül a sor. A 2019. évi kukorica ajánlati fajtalista összeállításban részt vevő vállalatokat, illetve a legjobb fajták tulajdonosait a budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében rendezett Szántóföldi Szakmai Napon díjazták. A fajtakísérlet részletes eredményei elérhetőek a NAK és a VSZT honlapján, illetve a NAKlap december-januári számában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!