Évente 4 százalékkal bővül a globális nyúlpiac

agrarszektor.hu
A nyúlhúsfogyasztás évi csaknem 3 százalékkal nő, értékét tekintve pedig évi 4 százalékos a piacbővülés mértéke. Valóban ígéretes ágazatról beszélünk, amelyből a magyarok is részesülnek, de egyelőre csak az exportpiacok értékelik a termelők erőfeszítéseit.

A nyúl- és mezei nyúlhús fogyasztása 2017-ben 1,5 millió tonna volt, amely 2,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A teljes fogyasztás 2007 és 2017 között évente átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett - írja a New Food Magazine. A globális nyúlpiac által előállított érték pedig élves szinten 4 százalékos bővülést mutatott az elmúlt 10 évben.

 

A legnagyobb nyúlhús-fogyasztással Kína rendelkezett (925 ezer t), amely a teljes fogyasztás mintegy 62 százalékát jelenti. A legjelentősebb nyúlhús-előállító is Kína, a világ termelésének 63 százalékával (932 ezer t) - vagyis kényelmesen ki tudja elégíteni a belföldi igényeket. Kína hatszor annyi nyulat eszik, mint a fogyasztásban második helyen álló Korea, ahol éppen annyi nyulat állítanak elő, mint amennyit meg is esznek (154 ezer t). A harmadik legnagyobb fogyasztó Spanyolország 57 ezer tonnás igénnyel, amit nem tud teljes egészében lefedni.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A nyúlhús iránti növekvő fogyasztói igény az elkövetkező években várhatóan tovább emelkedik. Az előremutatások alapján a piac 2017 és 2025 között 2,3 százalékkal növekszik, és 2025-re eléri az 1,8 millió tonnát. A nyúlhús globális előállítása 2017-ben tetőzött, de az előrejlezések szerint a közeljövőben tovább emelkedik.

A hazai nyúlkeresletben jelentősebb elmozdulás történt. Az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek. A termelés jelentős része ma még exportra kerül, a hazai fogyasztás alig egy-két százalékot tesz ki. A legnagyobb felvásárlók közé Svájc, Németország és Olaszország tartozik. A nagyüzemi nyúltartás mintegy 7 százalékkal bővült az elmúlt évben.

Forrás: NAK Élelmiszeripari hírlevél

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!