Nem reménytelen a helyzet: van megoldás a rettegett gyom ellen

agrarszektor.hu
A fenyércirok a kukoricatermesztők egyik, vagy talán a legnagyobb ellensége. Nagyon gyorsan szaporodik, és a legnagyobb probléma vele, hogy a szántóföldi növények gyomirtó szereivel szemben ellenállóvá vált, így szinte kipusztíthatlan a táblákból. Van azonban néhány lehetőség, amivel vagy a terjedését akadályozhatjuk meg, vagy pedig akár az egész növényt kipusztíthatjuk.

A fenyércirok Amerikából került Magyarországra, a nagymértékű monokultúrás kukoricatermesztés hatására azonban országosan veszélyesen elterjedt - írja az agroforum.hu. Egy néhány évvel ezelőtt készült országos gyomfelvételezés szerint Magyarországon ez a kukoricatáblákban legnagyobb helyet foglaló gyomnövény. A fenyércirokkal az az egyik legnagyobb probléma, hogy a monokultúrás táblákon termelt szántóföldi növények gyomirtó szereivel szemben ellenállóvá vált, az elterjedésének pedig a többi gyom kipusztulása kimondottan kedvez.

Terjedése ellen magérlelésének akadályozásával védekezhetünk - mindenekelőtt pedig kapálással, ami a kukorica 6-7 leveles korában a leghatékonyabb. Megelőzésének legjobb módja a vetésváltás, emellett bizonyos vegyszerkombinációk még hatásosak.

A fenyércirok nagymértékben csökkenti a kukorica növekedését és kevesebb lesz a termés is. Mivel a fenyércirok rokona a kukoricának, így azok a gyomirtó szerek, amelyekre a kukorica rezisztens, a fenyércirokra sincs hatással, illetve, ha van is, pár kezelés után a fenyércirok is hozzászokik, és ezért nem pusztul el. Van ugyanakkor a fenyérciroknak természetes ellensége, mégpedig két üszöggomba (Sporisorium cruentum, Sporisorium sorghi). Ez a két üszöggomba nemcsak a fenyércirok virágzatát pusztítja el, hanem a növényt is nagymértékben károsítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 10. 11:02