Bemutatkoztak a hungarikum pályázat nyertesei: elképesztő munkák születtek

agrarszektor.hu
A hungarikum pályázaton nyertes tervezők munkái mutatkoztak be a 33. Mesterségek Ünnepén. Az eseményhez kapcsolódóan megrendezett folkTREND viseletbemutatón régi magyar motívumok, díszítések újragondolásával megálmodott felnőtt és gyermekruhákat, valamint kiegészítőket láthatott a közönség a kifutón.

Az agrártárca és a Hungarikum Bizottság három éve kezdeményezte a programot, amely megteremti a lehetőséget az ismertté válásra azoknak a tervezőknek, akik a régi magyar öltözködési kultúrához visszanyúlva, azt újragondolva hoznak létre viseleteket, kiegészítőket - mondta V. Németh Zsolt miniszteri biztos. Hangsúlyozta: a mostani divatbemutatót is megelőzte a "Hagyomány a divatban - viselet másként" hungarikum pályázat, amelynek nyertesei közül 23 divattervező és népi iparművész díjazott kollekcióját láthatják az érdeklődők a Mesterségek Ünnepén.

A miniszteri biztos kiemelte: az újragondolt népi motívumok, formavilág és anyagok mindenkihez szólnak. Reményei szerint a folkTREND nyit a tágabb közönség felé, és teret tud hódítani. A bemutatón azok a tervezők kaptak lehetőséget, akik "A hagyomány a régi, a stílus új" jelszava alatt kiemelkedő, igényes a modern kor embere számára is hordható, a mai elvárásoknak megfelelő kollekciókat hoztak létre. Merítettek olyan jól ismert motívumokból és formákból, mint amilyen például a kalotaszegi vagy a matyó színvilág, a debreceni szűrhímzés vagy csángó hímzés. De felhasználtak kevésbé vagy egyáltalán nem ismert tájegységek jellegzetes díszítőelemeit, szabásmintáit is, mint a galgamenti lyukhímzés, a komádi fehérhímzés vagy épp a barkóság viselete Borsodból.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?