2024. május 9. csütörtök Gergely

Felemás képet mutat az ország: ezekben a régiókban óriási szükség lenne az esőre

agrarszektor.hu
A hétvégi kánikula után a héten több hullámban az eddiginél hidegebb levegő érkezik fölénk, és a hét első felében az ilyenkor megszokottnál hűvösebb időre van kilátás. Csapadék eleinte délen, majd csütörtökön északkeleten zavarhatja az aratást. Péntektől kissé melegszik az idő, majd a hétvégén többfelé várhatók záporok, zivatarok.

Az előző héten az ország déli harmadán kedveztek a csapadékviszonyok a kapás növényeinknek - írja a met.hu. Délnyugaton a hét közepén is előfordultak 5-15 mm-t adó záporok, vasárnap hajnaltól pedig a déli országrész keleti felére is áthúzódtak a felhőszakadások. A Dunántúl és az Alföld déli felén valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemzően 5 és 20 mm között alakult a heti csapadékösszeg, de helyenként 40-60 mm is lehullott. Ugyanakkor a Dunántúl északkeleti harmadán és a keleti országrész északi kétharmadán nagyon kevés, sokfelé semmi csapadék nem esett. Ennek megfelelően a talajok nedvességviszonyai is kettős képet mutatnak országosan. A felső 50 cm-es réteget tekintve a legtöbb nedvesség a délnyugati országrészben áll a növények rendelkezésére, de kielégítőek a nedvességviszonyok a Dél-Alföldön, és a korábbi esőknek köszönhetően az Északi-középhegység nagy részén is. Viszont a Kisalföld, a Mezőföld, a Jászság területén valamint Budapest, Debrecen és Kecskemét tágabb környezetében igen szárazak a talajok, néhol a kritikus 40%-os érték alatti a talajnedvesség értéke a felső rétegben.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Hőmérséklet tekintetében mind a már beérett kalászosok, mind a fejlődésben levő kapás növények számára kedvezően alakult a múlt heti időjárás, az átlagosnál 1-3 fokkal volt melegebb, és a hét közepi átmeneti lehűlés kivételével jellemzően 30 fok fölött alakultak a maximumhőmérsékletek. A napraforgó és a kukorica optimális fejlődéséhez meleg, csapadékos időre lenne most szükség. A meleg eddig megvolt, a csapadékot azonban egyre nagyobb területen, főként az ország északi felén öntözéssel kell pótolni. A kalászos növények és az őszi káposztarepce az érés fenológiai fázisában van, zajlik az aratás. Ezeknek a növényeknek egészen a betakarítás végéig meleg, száraz idő lenne az ideális.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

A következő napokban mérsékelten meleg, a legtöbb helyen száraz időre van kilátás. Kedd estig főként a déli megyékben, majd a hét közepén északkeleten lehet esőre, záporokra számítani. Péntek estig ezeken a területeken 2 és 10 mm közötti mennyiség valószínű, máshol száraz marad az idő. A hétvégéig a legtöbb helyen a talajok tovább veszítenek nedvességtartalmukból. Nagyobb területre kiterjedő záporok, zivatarok érkezése szombaton és vasárnap valószínű, amikor várhatóan az északnyugati és a középső országrészben is sokfelé átnedvesednek a talajok. A héten északnyugati áramlással az eddigieknél hűvösebb levegő áramlik fölénk, a legmelegebb órákban is csak 22, 27 fokig melegszik a levegő, a hét közepén pedig hajnalonként néhol a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet. A kánikula egész héten nem tér vissza. Szombatig többnyire száraz marad a levegő, a páratartalom a déli órákban 40% alatt alakul az ország nagy részén, nedvesebb léghullámok a hétvégén érik el térségünket. Gyakran lesz szeles az idő, napközben sokfelé kell élénk, néhol erős északnyugatias szélre számítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?