2024. április 21. vasárnap Konrád

Ezek a legnépszerűbb ősi vadászati módok Magyarországon

agrarszektor.hu
A hagyományőrző vadászati módokat népszerűsítették Csongrádon a "III. Hagyományos vadászati módokat és eszközöket népszerűsítő vadásznap és konferencia"-n.

Az Agrárminisztérium, a Csongrád Városi Önkormányzat és a Diana Lövészegylet támogatásával szervezett eseményen Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese kiemelte, hogy Magyarország történelmi múltja és kultúrája folytán a hagyományos vadászati módok igen széles tárházát képes felkínálni nemcsak a hazai, de a külföldről érkező vadászok számára is - írja közleményében az Agrárminisztérium. Ide tartozik a solymászat, az íjászat, az elöltöltős fegyveres vadászat és az agarászat. Ezek a hagyományos vadászati módok a vadászati törvény 2015-ös módosításával kaptak teret Magyarországon.

A solymászat elismert, hagyományos vadászati mód, hungarikum és felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára is - fogalmazott Farkas Sándor. Emlékeztetett: a Kárpát-medencében 150-160 solymász található, akik körülbelül 300 sólyommal foglalkoznak. Emellett a nagy felkészültséget, gyakorlati tudást és türelmet igénylő vadászíjászat szintén nagy népszerűségnek örvend. Az agarászat pedig, egyike a legősibb magyar vadászati módoknak, mely az utóbbi évtizedekben kezdett feledésbe merülni. Egy 2016-os törvénymódosítás azonban hozzájárul a magyar agár, mint őshonos vadászkutyafajta megmentéséhez - tette hozzá. 

Címlap kép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!