Melyik hal fontosabb az ökoszisztémában?

agrarszektor.hu
Magyar kutatók a vízi ökoszisztémák táplálékhálózati modelljeit elemezve arra keresik a választ, mely fajok halászatával milyen mértékben sérül a rendszer, vagyis melyik halnak mekkora a jelentősége a tengeri vagy édesvízi életközösségben. Az alkalmazott modell segítségével a fajokat számozott fontossági sorrendbe teszik - tudósított a magro.hu.

A halászati kvóta megállapításakor fontos lenne figyelembe venni a kifogott halfaj környzetre gyakorolt hatását, így a halászatával okozott kár mértékét. Japánban például már elindult egy olyan applikáció, amely segítségével egy szusiétteremben kiválaszthatjuk azt a fogást, amelynek elfogyasztása a leginkább fenntartható. A Föld lakosságának jelentős része sok halat fogyaszt, így a túlhalászat a bolygó egyik legfontosabb ökológiai problémája.

Az MTA Balatoni Limnológiai Intézet új igazgatója, Jordán Ferenc és csoportja által kidolgozott módszerek nem kizárólag halakra és tengeri halászatra alkalmazhatóak. A fajok fontosságának kutatása hozzájárulhat a rendszerszemléletű természetvédelem megalapozásához is. Ez a megközelítési mód az egyes fajokat főként egy közösség részeinek tekinti. Jordán Ferenc a legmodernebb informatikai big data módszereket alkalmazza ökológiai kutatásaiban. Fő területe az ökológiai rendszermodellek elemzése például a hálózatelemzés segítségével. Szerinte nemcsak a vörös listás (kihalástól veszélyeztetett) fajokat kell védeni, hanem  olyanokat is, amelyekből adott esetben sok van, mégis megállapítható, hogy a teljes rendszer szempontjából kulcsfontosságúak. Az alkalmazott modell segítségével a fajokat számozott fontossági sorrendbe teszik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?