Meglepő fordulat a magyar csemegekukorica-piacon: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
A magyar fagyasztott csemegekukorica ára 30 százalékkal nőtt az előző évihez képest, mivel a tavalyi Listeria-járvány Európában megemelte a keresletet a prémium minőségű termékek iránt.

A magyar fagyasztott csemegekukorica, a Jubilee típus ára két héttel ezelőtt 0,85 euró volt kilogrammonként, így jóval az előző év azonos időszakában tapasztalt kilogrammonkénti 0,65 euró fölé emelkedett - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Néhány szakértő úgy véli, hogy az árak még tovább emelkednek és elérhetik akár a kilogrammonként 1 eurót is. A Lengyelországból származó fagyasztott csemegekukorica, ahol a termelést megakadályozta a túlzott hőség, még mindig a kilogrammonként 0,80-0,85 eurós tartományban van. A forgalmazott mennyiségek lassan kimerülnek a növekvő kereslet nyomása alatt. Néhány kereskedő terméklistáján a magyar csemegekukorica már elfogyottként szerepel és az ország egyes feldolgozói már elismerik, hogy fogyóban a készletek.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A magas árak a vásárlók által kért fajtához is kapcsolódnak. A Listeria-botrány után a prémium minőségre jelenleg nagy a kereslet. Gyakorlatilag lehetetlen bármilyen terméket forgalomba hozni az összes megfelelő EU-tanúsítvány nélkül; a vevők garanciákat kérnek. Jelentősen szigorodott a termékellenőrzés azt követően, hogy a Listeria-járvány kilenc embert ölt meg, és 47 másikat megbetegített Európában 2015 júniusától. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonosította a fertőzés forrását és elrendelte az összes potenciálisan érintett termék azonnali visszahívását.

Ezen felül a tavalyi termésmennyiségek a tervezettnél alacsonyabbak voltak Magyarországon. A beharangozott rekorddöntő csemegekukorica-szezon nem valósult meg az augusztusi kedvezőtlen időjárás miatt. A csövek száma jó volt, de a növények vizet veszítettek és csökkent a súly, így a végső mennyiségek alacsonyabbak lettek az előrejelzésnél. A KSH az ország végső csemegekukorica-gyártási mennyiségét 503 ezer tonnában határozta meg, ami csak 2,8 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben volt. A nyersanyag általános minősége megfelelő volt a fagyasztáshoz, így az ipar nem szembesült súlyos ellátási nehézségekkel. A készletek átlagosan alakultak, annak ellenére, hogy 2017-ben Magyarországnak váratlanul magas keresletet kellett kezelnie Lengyelországból, ahol a betakarítást az akkori augusztusi és szeptemberi zuhogó esőzések akadályozták.

Magyarország a világ második legnagyobb exportőre a fagyasztott csemegekukoricából. A 2018-ban forgalmazott teljes volumen 3,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben. Biztosan feltételezhető, hogy nyáron az exportot a Listeria-járvány hírei akadályozták, mivel a szállítások augusztusban 30 százalékkal, szeptemberben 32 százalékkal csökkentek. Az Egyesült Királyság továbbra is Magyarország fő kereskedelmi partnere, a terméknek több mint 40 százalékát teszi ki. Ezt követi Belgium (18 százalék), Németország (8 százalék) és Lengyelország (3,3 százalék).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06