2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

2025-re a mezőgazdaság lesz a robotok második legfontosabb felvevőpiaca

agrarszektor.hu
A robotok a globális mezőgazdaság számos kihívására képesek választ adni: használatukkal javítható a gazdaságok jövedelmezősége, csökkenthető a termelés környezeti terhelése és az egyre súlyosabb munkaerő problémák is orvosolhatóak. A mezőgazdaságban alkalmazott robotok globális piaca 2025-re eléri a 25 milliárd dollárt - erről a mezőgazdasági robotgyártásban világ szinten élen járó Naïo Technologies képviselői beszéltek az idei Prega konferencián, ahol az agrárszektor.hu is jelen volt.

Julien Laffont és Mathilde Ceauxok az iparág szakértőinek és vezetőinek nevezte a robotokat  az idei Prega konferencián. A Naïo Technologies a mezőgazdaság és a szőlőtermesztés számára fejleszt robotokat.

A gyomirtáshoz, kapáláshoz, betakarításhoz kifejlesztett robotjaik segítik a gazdálkodókat a mindennapi feladataikban, hogy csökkentsék munkaterhelésüket és növeljék a jövedelmezőséget, miközben csökkenthetik a környezetre gyakorolt hatást.

Julien Laffont szerint a mezőgazdasági robotok fejlődésében két út várható: az egyik az önjáró traktorok elterjedése, a másik a különféle robotrendszerek nagyarányú elterjedése. Az előadó úgy véli, ezek a robotok jó megoldást jelentenek a gyomirtók használatának csökkentésére, majd teljes elhagyására, ezáltal sokat tesznek a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásához. A robotok új feladatok, új kihívások elé állítják a farmereket is - véli Julien Laffont, aki szerint azok tudják majd sikeresen és eredményesen kamatoztatni a gazdaságukban ezeket a gépeket, akik hajlandóak a bevett szokásokat és gyakorlatokat megváltoztatni, illetve akik képesek lesznek "robotokban gondolkodni". Mathilde Ceauxok ezt azzal egészítette ki, hogy nagyon fontos, hogy azok a termelők, akik robotokat alkalmaznak, tisztában legyenek a robotok korlátaival, és képesek legyenek a robotok által elkövetett hibák megértésére is.

A robotika és az automatizálás egyre nagyob szerepet kap a mezőgazdasági ágazatban. A mezőgazdasági területeken a robotok legelterjedtebb alkalmazási területei

  • a légi adatgyűjtés, a térképezés,
  • a vetés és az ültetés,
  • a trágyázás és az öntözés,
  • az interkulturális műveletek,
  • a szedés és a betakarítás,
  • de a fejőrobotok révén ma már az állattenyésztésben is meghatározó a szerepük.
A talajművelés már egészen jól megy a robotoknak, de metszeni még jó ideig nem tudnak

A Nemzetközi Robotika Szövetség szerint a legfőbb piacot elsősorban Kína, a Koreai Köztársaság, Japán, az Egyesült Államok és Németország jelenti a robotok számára, ezek az országok a teljes kínálat 74% -át alkalmazzák. Az Európai Unióban és globálisan is egyre nagyobb probléma munkaerőhiány, ezért az Európai Bizottság számos nagyprojektet, mint például a GARotics (zöld spárga robotgyűjtő rendszer), a GRAPE (a szőlőültetvények felügyeletére és a védekezésre szolgáló földi robotok) és a MARS (mobil mezőgazdasági robotok) finanszíroz, hogy a kézi munkát automatizált technológiákkal helyettesítse. Emellett számos mezőgazdasági automatizálási projekt létesült, mint például a Hands-free hektár projekt az Egyesült Királyságban, a robotalapú fejés Kínában, vagy az ausztráliai gyomirtó robotok. Ezeknek a robotoknak köszönhetően a robotgyártók óriási potenciált látnak a mezőgazdaságban, és a közeli jövőben ez nagy lökést adhat a szegmens fejlődésének.

Tóth Krisztina

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?