Az USA már a mezőgazdasági termékek vámjáról tárgyalna az unióval

agrarszektor.hu
Donald Trump amerikai elnök nem csak az Egyesült Államok iparát, de a mezőgazdaságát is védené, ezért Európával szemben is tárgyalásokba kezdene a vámok nagyságáról. Az EU erre nem hajlandó, amíg az acélra és alumíniumra kirótt büntető tarifák érvényben vannak, sőt, újabb fenyegetések érkeznek az autóipari termékek megsarcolására is.

Közzétette javaslatát pénteken az Európai Bizottság az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi konfliktus rendezésére, amelyet az Európai Unió tagországainak kell majd jóváhagyniuk - adta hírül az MTI. A brüsszeli testület a várakozásoknak megfelelően arra kért felhatalmazást a tagállamoktól, hogy kizárólag az ipari termékek vámmentességéről, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését elősegítő közös szabályozási keretekről egyeztessen az amerikai kormánnyal.

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták a közzétett irányelv-tervezet szövegében.

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy mielőbb tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat. A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből. Konkrét előrelépés azonban azóta sem sok történt, és ezért többek szerint ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos pénteken leszögezte: a tárgyalások ellenére

összeállítják az ellenintézkedésként büntetővámmal sújtandó amerikai áruk listáját arra az esetre, ha Trump mégis beváltja fenyegetését, és az acél-és alumíniumtermékek után az európai gépjárművek és autóalkatrészek importjára is védővámokat vet ki.

Az európai-amerikai árukereskedelem értéke tavaly nagyjából 633 milliárd eurót tett ki. Az EU-ban 4,7 millió munkahely kapcsolódik az Egyesült Államokba irányuló exporthoz.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02