Szingapúr fogadja a magyar nyulat és marhát

agrarszektor.hu
Nyúltenyésztésünk kifejezetten exportorientált ágazat, a Magyarországon előállított, évi több mint tízezer tonna nyúlhús 97-98 százaléka külföldi fogyasztókhoz kerül. A marhahúsexportunkban pedig a januártól júliusig terjedő időszakban 16 százalékkal mintegy kilencezer tonnára emelkedett a kivitel. Mindkét ágazat számára jó hír, hogy öt újabb húsipari vállalat exportálhat Szingapúrba.

Hazánkban a legnagyobb nyúltenyésztő integrátor cég a Tetrabbit Kft. A tavaly 5,7 miliárd forintos forgalmat bonyolító vállalkozás a sperma, a ketrec és a takarmány biztosításától kezdve a nyulak vágásáig, darabolásáig és csomagolásáig a teljes vertikumban jelen van. Konyhakész termékeik megtalálhatóak a hazai áruházláncokban is. Saját vágóhídjukon a Magyarországon előállított bő 4 millió állat 47 százalékát vágják, a többi 53 százalék az Olivia Élelmiszerfeldolgozó Kft.-nél kerül feldolgozásra. A hazai nyúltermelésnek csak mintegy 2 százaléka jut el a magyar piacra. Fő célországaink Svájc, Németország és Olaszország. (A Tetrabbit egyik tulajdonosa egy svájci származású, 22 éve hazánkban élő szakember.) Miután az orosz piac az embargó miatt lezárult a magyar nyúl előtt, az élő állat kilónkénti ára a korábbi 480-520 forintos árról 400-440 forintra esett. Az új piacok feltárása ezért kiemelten fontos az ágazat számára.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
Nyúl a Tetrabbit Kft. telepén (Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)

Szingapúr különösen nyitott országnak számít Ázsiában, mivel az olyan állatbetegségek terén mint a madárinfluenza és a sertéspestis, a regionalizáció elvét alkalmazza, vagyis egy-egy ilyen betegség kitörését követően nem a teljes országra, hanem csak az érintett régióra rendeli el az importkorlátozást. Ennek köszönhetően kacsa-, a liba- és más baromfihúsok már érkeztek hazánkból Szingapúrba, most pedig a nyúl és a marha is zöld utat kapott. Eddig 18 húsipari vállalat exportálhatott az ázsiai országba, mostantól pedig további öt nyert el exportengedélyt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!