Egész Európában mi esszük a legkevesebb halat

agrarszektor.hu
Európa közepén valamennyi tagállam idegenkedik ettől az egészséges húsféleségtől, de a magyarok még ehhez mérten is kevés halat fogyasztanak. Talán az ötszázalékos áfa javít a helyzeten.

A halászati és akvakultúra-termékek fogyasztását mérő európai piacfigyelő rendszer (EUMOFA) 2014-es adatai szerint Európa szívében csekély a halfogyasztás, de ezen belül is különösen alacsony nálunk. Egész pontosan nincs még egy állam az unióban, ahol kevesebb halat ennének, mint Magyarországon. Ez 2014-ben 4,6 kilogrammot jelentett fejenként és évente, ami mára felkúszott hozzávetőleg 6 kilogrammra. 

Itthon mindössze 21 ezer tonna pikkelyes kerül ki a 26 ezer hektárt felölelő tógazdaságokból - a mennyiség  82 százaléka ponty. Saját termelésünk csak harmadát fedezi az igényeknek, a fogyasztás nagyobbik részét az import, döntően tengeri hal teszi ki. Megfigyelhető az a trend, hogy egyre inkább a feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékeket keresik a vásárlók, így azok a piaci szereplők kerülnek jó versenypozícióba, amelyek képesek biztosítani ezt.

Idén 5 százalékra csökkent a hal áfája, a módosítástól mintegy fél kilogrammos fogyasztás-bővülést vár a kormányzat. A magyarok alapvetően karácsonykor vásárolnak halat, így legközelebb ebben az időszakban lehetünk tanúi annak, hogy a várakozások beigazolódnak-e.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?