2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Nem kedvez a sertéspestis a mohácsi vágóhídnak sem

agrarszektor.hu
A környező országok és Dél-Európa felé tervez nyitni a mohácsi Pick-MCS Vágóhíd Zrt., mivel az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése megszüntette legfontosabb felvevő piacukat, Ázsiát. Ugyanakkor a szektorban egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány nem okoz problémát a vállalatnál, jelenleg ugyanis több mint 50 szakmunkás tölti a vágóhídon szakmai képzését, a környező iskolákban pedig folyamatosan indítanak hentesképzéseket.

Magyarországon és Európában is egyre komolyabb problémákat okoz a munkaerőhiány, a mohácsi Pick-MCS Vágóhíd Zrt.-nél azonban ezt nem tapasztalják - mondta az agrárszektor.hu-nak Pókos Gergely, a vállalat vezérigazgatója a 13. Coop Rally-n. Több ágazati szereplő szerint a fiatalok körében nem túl népszerű vágóhídon dolgozni, és hentesképzésre jelentkezni, a mohácsi üzemben azonban jelenleg 50-60 fő szakmunkás tanuló dolgozik, akik a szakmai képzésüket töltik itt, ez a létszám pedig három osztályt jelent a gyárban.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár-és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A tanulók minden második héten együtt dolgoznak az üzem munkavállalóival. A vágóhíd mohácsi és pécsváradi intézményekkel dolgozik együtt, az iskolák részéről pedig folyamatos érdeklődés van hentes szakképzés indítása iránt, és a jelentkezések száma is magas ezekre a szakokra a vezérigazgató. A vágóhídon idén mintegy 900 ezer sertést dolgoznak majd fel, második műszak indítása pedig a következő 3-5 évben várható.

Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenését a Pick-MCS is megérezte. A vírus legjobban érzékelhető hatása az volt, hogy elzárta az országot az Európai Unión kivüli export jelentős részétől. A mohácsi gyár számára pedig éppen a kelet-ázsiai, főleg a japán, a kínai, illetve a dél-koreai piacok voltak a legjelentősebbek - emelte ki Pókos Gergely.

Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak jelentősen át kell rendeznie értékesítési struktúráját, és meg kell találnia azokat a csatornákat, valamint árakat, amelyeket eddig az ázsiai piac biztosított. Ez nem csak a mohácsi vágóhíd, de az egész magyar sertéságazat számára komoly kihívást jelent majd, az ázsiai régió ugyanis az egész magyar sertéshús termelés számára fontos felvevő volt.

A Pick-MCS az ázsiai piac kiesése miatt a környező országok felé tervez nyitni, és a Magyarországgal szomszédos országokban növeli majd az értékesítést. Ugyanakkor mivel a dél-európai piacokon jelentős sertéshús import zajlik, ezeken a területeken is terjeszkedni akarnak - közölte a vállalat vezérigazgatója.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?