2024. május 9. csütörtök Gergely

Május elsejéig nem sújtja vám az európai acélt és alumíniumot

agrarszektor.hu
Donald Trump időlegesen mentesítette az Európai Unió államait az érvénybe lépett acél- és alumíniumtételek büntetővámja alól. Ugyanez vonatkozik Argentínára, Brazíliára, Ausztráliára, Dél-Koreára, Mexikóra, Kanadára - közölte Fehér Ház. Kína kimaradt a körből, amit erősen nehezményez.

Kína nem szerepel a kedvezményzettek listáján, ezért válaszlépéseket helyezett kilátásba a büntetővámokra. Japán, amelyik szintén kimaradt a kivételezett körből, sajnálkozását fejezte ki, hogy védelmi partnere akadályozza a fémek behozatalát, és megkísérli elérni, hogy vele is kivételt tegyenek. A Fehér Ház úgy véli, az elkövetkező hónapban olyan szabályozási rendszert kell alkotniuk, amelyik hosszú távon garantálja az USA biztonságát. Trump május elsejére ígéri a következő lépéseket.

Eközben Kína semtétlenkedik: 3 milliárd dolláros vámösszeggel válaszolna az amerikaiak barátságtalan lépésére - közölte pénteken a pekingi kereskedelmi minisztérium. Az USA-ból érkező sertéshús vámtételét például 25%-kal növelnék meg. Az acélcsövekre, a gyümölcsökre és a borra 15%-os mértékű vámemelést terveznek. A megemelt vámtételű, amerikai termékek teljes listája 128 tételt tartalmaz. Egyúttal felszólítják az Egyesült Államokat a konfliktus mielőbbi rendezésére.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?