2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Biohús? Szinte nincs is! Legfeljebb tojás

agrarszektor.hu
Mivel a génmódosított termékekkel szemben ódzkodik Európa, nem csoda, ha a GM-mentes takarmányok aránya az állattartásban már viszonylag magas, de még így sem éri el az 50%-ot. A bioalapanyagok részaránya pedig elképesztően csekély.

Az Agrodistribution 2018. februári számában megjelent elemzés Német- és Franciaország húsmarha- és sertéstartó, tojótyúkokkal és húsbaromfival foglalkozó, illetve tejtermelő gazdaságainak takarmány-felhasználását hasonlította össze.

MTI Fotó: Lehoczky Péter

Franciaországban a húsmarhák esetében 8%, a sertéstartásban 17% a GMO-mentes takarmány részaránya, míg Németországban ezekben a szegmensekben csak 1-1%. Viszont a tehenészetekben 40% (!) a tojástermelésben 45% és a baromfihús-előállításban 34%, szemben a franciaországi 10%-15%-20%-os megoszlással. Az európai állattartók növekvő fehérjeigényét a kontinens szójatermelése nem tudja követni, ezért a GM-mentes takarmány egyéb pillangósokból, illetve olajos növények ipari melléktermékiből származik. Nem csoda, ha megindult az alternatív fehérjeforrások kutatása, például a rovarok tenyésztése és felhasználása.


Ha tisztán a biotakarmány-felhasználást nézzük, akkor a mennyiségek sokkal alacsonyabbak, mint a GMO-mentes takarmányé. A maximumot 9%-os részesedéssel Franciaország éri el a tojás szektorban. A húsmarhatartást és baromfihús-előállítást csak 4-4%-ban alapozzák biotakarmányra. Németországban elhanyagolhatóan kicsi a bioalapanyagok felhasználása az állattartásban.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?