Csúcsra járatják Csányi mohácsi vágóhídját

MTI
Már több mint 90 százalékos kapacitással működik a Csányi Sándor tulajdonába tartozó MCS Vágóhíd Zrt. tavaly április végén átadott mohácsi üzeme. Idén összesen mintegy 90 ezer tonna élőállat feldolgozását tervezi az üzem. A teljes termelés 30 százaléka Japánba és Hongkongba irányul, ugyanakkor a vágóhíd tervei között szerepel a kínai piaci belépés is.

Heti 16-17 ezer normál súlyú sertést, illetve 800-1000 közötti nagysúlyú disznót és kocát vágnak le jelenleg egy műszakban az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemében, amely kizárólagos tulajdonosa a Pick Vágóhíd Holding Kft.-n és a Pick Vágóhíd Kft.-n keresztül Csányi Sándor. A vágóhíd mintegy 700 saját munkavállalót foglalkoztat, a létesítményben 30 állatorvos és állatorvosi szaksegéd dolgozik, míg a vállalkozók által üzemeltetett kiszolgáló egységek további 70 embernek biztosítanak munkát. Lényeges fejlesztéseket 2018-ra nem terveznek, a létesítmény jelenleg több mint 90 százalékos kapacitással működik.

A teljes termelés 25-30 százaléka az Európai Unión kívüli országokba - Japánba és Hongkongba - irányul, emellett pedig a kínai piaci belépést is tervezi a cég

- közölte az MTI-vel Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. igazgatója.

A normál súlyú sertések 70-75 százalékát a Bonafarm sertéságazatától és a Bonafarm integrációs partnereitől szerzik be, a fennmaradó mennyiséget pedig független termelőktől vásárolják, legnagyobb részt Baranya, Tolna és Somogy megyékből. A kocákat az egész országból szállítják Mohácsra. Az új mohácsi vágóhíd látja el húsalapanyaggal a Pick Szeged Zrt.-t, az üzemben levágott nagy súlyú disznók és kocák szolgálnak alapanyagként a Pick téliszalámijához, a cég managalica-termékeit pedig szintén a Mohácson vágott speciális magyar sertésfajtából készítik.

A létesítmény mintegy 90 ezer tonna élőállat feldolgozását tervezi idén.

A 21 milliárd forintból létrejött beruházásból 5 milliárd forint húsipari technológiai fejlesztés volt, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer. A vágóhíd építése 2015 áprilisában kezdődött meg, a tesztüzemű működés 2016 decemberben indult. A vágóhíd tavaly január 10-én kapta meg a működési engedélyt, az ipari szintű termelés pedig 2017 márciusban kezdődött napi 2000 sertés vágásával.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?