2024. április 29. hétfő Péter

Brüsszel magyar támogatásokat vehet el, de nem annyit

agrarszektor.hu
Elutasította több ponton Magyarország keresetét az Európai Bíróság abban az ügyben, amelyben az Európai Bizottság (EB) több mint 6 millió eurós korábbi agrártámogatást kívánt megvonni különböző szabálytalanságok miatt. Ugyanakkor a bíróság ítélete szerint az EB-nél kalkulált összeget újra kell számolni, mivel egy témában Magyarországnak van igaza. Így összességében az várható, hogy a bizottság a szabálytalanságokra hivatkozva az eredetinél kisebb támogatást vonhat meg.

Hiányosan tartatta be Magyarország 2008-2011-ben az Európai Bizottság szerint azokat az uniós irányelveket, amelyek az állatjelölésre és -nyilvántartásra, az élelmiszerbiztonságra, az állategészségügyre, a növényvédelemre és a környezetvédelemre vonatkoznak. Ezért az EB még korábban összesen 6 324 349,33 eurós finanszírozásból zárta ki Magyarországot, amely miatt az Európai Bírósághoz fordultunk. Ebben az ügyben hirdettek most ítéletet, amelyben nagyrészt elutasították a magyar keresetet, egy témában viszont nekünk adtak igazat.

A törvényszék szerint Magyarországnak 2009-2011-ben is biztosítania kellett volna, hogy a gazdálkodók akkor is tiszteletben tartsák az úgynevezett Natura 2000-es uniós természetvédelmi szabályokat, ha egyébként a Natura 2000 hálózathoz nem tartozó területeken tevékenykednek. Megállapították azt is, hogy Magyarország a 2008-2009-es igénylési években nem követelte meg a gazdálkodóktól a tájmegőrzési uniós előírások teljesítését. A törvényszék azon bizottsági kifogásnak is helyt adott, hogy 2009-2011-ben nem tekintettük a szarvasmarhák nyilvántartási rendszerére vonatkozó uniós szabályok megsértésének, ha a gazdálkodók késedelmesen jelentették be szarvasmarháik számát. Emellett a törvényszék úgy találta, hogy a köz- és állategészségügyi előírások "kisebb jelentőségű" megsértésekor Magyarország 2009-2011-ben e szabályokkal össze nem egyeztethető toleranciapolitikát folytatott.

A bíróság ugyanakkor azt is megállapította, hogy Magyarország 2009-2010-ben nem követett el jogsértést a földekre kijuttatott szerves trágyák környezeti hatásainak értékelésekor. Az ellenőröknek a nitrogénhatóanyag-mennyiségre csak akkor kellett ismételt számításokat végezniük, ha kételkedtek a gazdálkodói kalkulációk megbízhatóságában, vagy e számítások már eleve határérték-túllépést mutattak, de a törvényszék szerint az újraszámítás kérdésében a tagállamokat mérlegelési jogkör illette meg. Másrészt az ismételt számítások általános és szisztematikus elvégzése a magyar hatóságokra olyan adminisztratív többletterhet rótt volna, amelyet uniós jog nem ír elő - indokolta álláspontját a testület.

A szervestrágya-ügy miatt a törvényszék megsemmisítette a bizottság határozatát, és ez azt is jelenti, hogy az EB-nek az uniós finanszírozásból kizárt összeget arányosan csökkentenie kell majd. Az ítélet ellen a közléstől számított két hónapon belül lehet benyújtani fellebbezést, amely csak jogkérdésekre vonatkozhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!