Elvitte az időjárás a rekordnak ígérkező meggytermést

agrarszektor.hu
Rekordtermés is lehetett volna az idei meggytermés, 90 ezer tonnával. A mintegy 30 százalékos terméskiesés miatt azonban a közepesnél is gyengébb mennyiségű termés várható.

Rekordmennyiségű, akár 90 ezer tonnás rekordtermés is lehetett volna az idei meggytermés, ha kedvező az időjárás. Ehhez képest azonban mintegy 30 százalékos a terméskiesés, és még a közepesnél is gyengébb, 60-65 ezer tonna termés lesz az idén - derül ki a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), valamint az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) legfrissebb összegzéséből.

Magyarországon termőtájanként és termesztő-körzetenként nagyon eltérő a kép. Jó, illetve nagyon jó termés várható például az Érdi bőtermő fajtától, ami az első korai érésű főfajta, és a magyarországi meggytermés mintegy 20 százalékát adja. Az átlagosnál gyengébb azonban a termés a későbbi érésű főfajtáknál, mint például a Kántorjánosi, az Újfehértói fürtös, és a Debreceni bőtermő, amelyek mintegy 50-60 százalékkal részesednek a belföldi termésből.

A Dunántúlon, valamint Közép- és Dél-Magyarországon átlagos-közepes terméssel számolnak a gazdálkodók. Az északi, észak-keleti régiókban pedig a közepesnél 20-30 százalékkal gyengébb lehet a termés. 

A Magyarország számára releváns európai meggypiacon 30-40 százalékos terméskieséssel számolnak.

Magyarországon már érzékelhető a lengyel, másodsorban a szerb és román kereslet. A következő egy-két hétben eldől majd, miként érvényesül ezek húzó hatása. Az elmúlt 10 évben kilogrammonként nettó 60 és 240 forint között mozgott a feldolgozóipari alapanyagnak szánt meggy értékesítési átlagára. Az idei termelői árak inkább az ártartomány felső harmadában fognak mozogni - olvasható a Fruitveb és az ÉKASZ összefoglalójában.

Az európai cseresznyetermést ért, és a meggynél is jelentősebb mértékű terméskiesés erősítheti a keresletet a frisspiaci meggy iránt. Bizonytalanságot okoz az előrejelzésekben, hogy idáig egyetlen, a piaci szereplők között köttetett szerződésről sincs hír. Vagyis néhány nappal a szezonkezdet előtt nincs kialakult piaci nyitóár sem

 - állapította meg a két szakmaközi szervezet.

A kormány nemrég törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a parlamenthez, amellyel újraszabályoznák a hazai piacot. Az elképzelések szerint a termelőknek, illetve a feldolgozóknak és a kereskedőknek kötelező lesz a meggyszezon kezdete előtt szerződést kötniük a meggy beszállítására, ahol rögzíteniük kell az árat vagy az árszámítás módozatát is - derül ki az agrárszektor.hu korábbi cikkében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?