Április 15-ig lehet bejelenteni a téli fagykárokat

agrarszektor.hu
Április 15-ig jelenthetik be téli fagykáraikat a gazdák a 2017-es kárenyhítési évre. Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő az idei hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként.

Az április közepi határidőt követően a bejelentés nem pótolható - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében. Mint a kárenyhítési rendszer többi kártípusánál, úgy a téli fagykár bejelentésénél is szükséges helyesen megadni a károsodás napját, tehát azt a dátumot, amikor mínusz 15 Celsius-fokos, vagy annál alacsonyabb hideget mértek a területen, azaz azt az időpontot, amikorra a károsodás valószínűsíthetően visszavezethető.

Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő a 2017-es hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát, annak hiányában 40 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként. A 2017-es növénybiztosítások május 31-ig folyamatosan köthetők, amelyek díjához az idén is 4 milliárd forintos keretösszegű támogatás áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programban.

A téli fagykárok bejelentése a Magyar Államkincstár (MÁK) mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer (MKR) felületén tehető meg. Az MKR elektronikus felület lehetőséget ad a 2017-es egységeskérelem-benyújtási felület megnyílása előtti időszakban arra is, hogy az őszi vetésű kultúrákra vonatkozóan a gazdálkodó a parcelláin rajzolással, illetve adatmegadással jelentse be a téli fagykárt.

Megtehető a kárbejelentés akkor is, ha a károsult gazdálkodó még nem tagja a kárenyhítési rendszernek. Az önkéntes csatlakozást az idei egységes kérelmeki áprilisban megnyíló bemyújtási felületén is lehet majd kérni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?