2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Megoldás a tejszektornak? - Új módszerrel segítenének az ágazaton

agrarszektor.hu
Egységesen elfogadott és alkalmazott tejönköltség-számítási módszer kidolgozását tűzte ki célul az Agrár Klub. A módszerrel a szektor szereplői mérhetővé és összehasonlíthatóvá válnak, a szektorátlagok megismerése pedig elősegíti azt is, hogy a vállalatok egymástól tanuljanak, illetve meghatározzák saját ágazati helyzetüket.

A tejkvóta áprilisi megszüntetése komoly kihívásokat, ugyanakkor lehetőségeket is jelent a magyar tejágazat számára. Ezért a K&H Csoport és az Agrár Európa Kft. az Agrár Klub legutóbbi rendezvényén arra kérte a szakma meghatározó cégeit, hogy egy közös, mindenki által elfogadható és alkalmazható struktúrát alakítsanak ki az önköltség - számítási módszerre.

Jelenleg ugyanis azoknak a gazdálkodóknak is meg kell állapítaniuk a saját termelésű készleteik önköltségét, akik nem kötelezettek önköltségszámítási szabályzat készítésére. Emiatt cégenként eltérő, mi számítandó bele az önköltségbe. Egyes cégek például a fajlagos önköltség számításánál csak az értékesített tej mennyiségét veszik alapul, mások pedig a született borjú élősúlyát is beleszámolják a kalkulációba. Az eltérő számítási módszer miatt a kapott eredmények nem összehasonlíthatók.

Az ágazat részéről nem először merül fel az igény egy közösen elfogadott és alkalmazott tejönköltség-számítási szerkezet kialakítására - mutatott rá Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője. Nehéz összehasonlítani, illetve értékelni az ágazat cégeit sokszor a cégek sem tudják elhelyezni magukat az ágazaton belül. Egy egységes struktúra javítaná a szektor cégeinek mérhetőségét, értékelhetőségét, ezzel pedig az egész ágazat átláthatóbb lenne - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?