2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Újabb fogás: GMO-szennyezett vetőmagra bukkantak

MTI
GMO-szennyezettséget mutatott ki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételénél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vetőmagot hatósági zár alá helyezték és hamarosan megsemmisítik, a vetőmagtétel fémzároltatójával szemben pedig haladéktalanul eljárást kezdeményezett.

Harmincnégy tonna, GMO-szennyezett vetőmagtételre bukkant a Nébih - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételét hamarosan megsemmisítik, a fémzároltatóval szemben pedig eljárást kezdeményeznek.

Az ország GMO-mentességét alaptörvény rögzíti, ezért a Nébih és a megyei kormányhivatalok vetőmag-felügyelői bármikor vehetnek mintát a GMO-szennyezettséget ellenőrző vizsgálatokhoz. Évente átlagosan a belföldi előállítású tételek 5 százalékát, az import tételek 10 százalékát választják ki kockázatértékelés alapján GMO vizsgálatra.
  
Februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vetőmag-felügyelője összesen 11 kukoricatételt jelölt ki GMO-ellenőrző vizsgálatra a Törökszentmiklósi Mg Zrt. Szenttamási vetőmag-előállító és feldolgozó üzemben tartott hatósági ellenőrzéskor.

A szennyezettséget az ellenőrző vizsgálatok is megerősítették, és kimutatták a MON 88017 genetikai módosítást. A laboratóriumi eredmények alapján a Nébih haladéktalanul eljárást kezdeményezett a vetőmagtétel fémzároltatójával, a Bázismag Kft. Martonvásárral szemben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?