2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Gyötri a másnaposság? - Így büntetlenül ihatna bort és sört

agrarszektor.hu
A másnaposság elleni új fegyverként emlegetik azt az eljárást, amellyel módosíthatják a borok és a sörök egyes alkotórészeit. Egy úgynevezett génsebészeti eljárással képesek lennének megőrizni az italok pozitív élettani hatásait, miközben a másnaposságért felelős anyagok arányát csökkenthetik. Az új technológia azonban nem jelentené azt, hogy génmódosított (GM) borokat és söröket állítanának elő.

Az új eljárásban génsebészeti úton változtatnák meg a borokban, a sörökben és egyéb erjesztett élelmiszerekben található anyagokat. Egy enzimmel, amelyet "gén késnek" neveznek, a kutatók képesek lehetnek a borokban és a sörökben fellelhető élesztőgombák szerkezetét módosítani, így növelve az italok pozitív hatásait, egyúttal pedig csökkentve a negatívakat - közölte a sciencedaily.com.

A felhasznált enzim olyan másodlagos erjedési folyamatokat tud aktiválni, amelyek csökkenthetik a másnaposságért feltételezhetően felelős toxinok arányát. Az így kezelt bor vagy sör elfogyasztása után várhatóan nem jelentkeznének a kellemetlen tünetek, miközben az italok élvezeti értéke megmaradna.

Emelhetik a borokban található antioxidánsok szintjét is, illetve más növények hatóanyagait is bejuttathatnák az italokba. Emellett befolyásolhatnák azokat a mikrobákat, amelyek savassá, szárazzá, édessé teszik a borokat.

A kutatók tájékoztatása szerint nem genetikai módosításon alapuló eljárásról van szó. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak nem kell tartaniuk a GM borok és sörök megjelenésétől. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?