Sem Csányitól, sem Babistól nem ijednek meg Bábolnán

agrarszektor.hu
Csődegyezség után a "New Hollandtól a John Deere-ig" importálna a nagy múltú IKR.

Független gépkereskedőként a "New Hollandtól a John Deere-ig" kíván mezőgazdasági gépeket importálni a bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt., amelynek sikerült egyezséget kötnie hitelezőivel a tavaly november óta tartó csődeljárásban. Az egykori agrárintegrátor cég ezzel továbbra is konkurálhat régi-új versenytársaival, hiszen a John Deere gépeket a Csányi Sándor OTP-elnök vezérigazgató érdekkörébe került, szinten agrárintegrációval foglalkozó nádudvari KITE Zrt. forgalmazza, míg a New Holland hivatalos magyarországi márkaképviselete éppen az IKR Zrt.-től került tavaly a cseh multimilliárdos Andrej Babishoz, aki korábban az IKR Zrt. input üzletágait is megszerezte így ő is a magyar agrárintegrátori piacra lépett.

A bábolnai IKR Zrt. nagy nyugat-európai dílerpartnerire támaszkodva, független gépkereskedőként kíván működni a jövőben - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Szaxon J. Attila, a társaság vezérigazgatója. A cég kedvező áron akar importálni új vagy kevésbé használt - például bemutató célokat szolgált - mezőgazdasági gépeket a "John Deere-től a New Hollandig" több uniós tagországból, így Németországból és Ausztriából - tette hozzá.

Tegnap dőlt el, hogy az IKR Zrt. folytathatja működését, mivel sikerült egyezséget kötnie hitelezőivel a tavaly novemberben indult csődeljárásban. A zálogjoggal rendelkező, banki követelésekre a cég 82,5 százalékos, a nem biztosítottakra 3 százalékos megtérülést garantált.

A csődeljárásban a hitelezők összesen mintegy 8 milliárd forintos igényt jelentettek be, amelyből a banki követelés 6,5 milliárd, a nem biztosított 1,5 milliárdot tett ki. Utóbbiakra a cég már eleve 3 százalékos megtérülést ajánlott, a bankoknak pedig kezdetben 60 százalékot kínált. A 60 százalékos arányt növelte végül 82,5 százalékra, eközben azonban 1,6 milliárd forint banki követelést a nem biztosítottak közé soroltak át. Így a zálogjoggal rendelkező, banki követelésállomány mintegy 5 milliárd forintra csökkent, miközben a nem biztosított követelések 3 milliárdra nőttek.

A csődegyezséggel az IKR Zrt. megúszta a felszámolást, bár a megállapodást még a cégbíróságnak is be kell jegyeznie. Az IKR Zrt. a csődegyezségben rögzített összegeket több ütemben egyenlíti ki 2015. július 31-ig. A megállapodással a céget hitelező három bank - az Erste, a Raiffeisen és a K&H - a megtérülés arány növelése ellenére is milliárdos nagyságrendben bukik, a többi hitelező pedig követelései töredékéhez jut csak hozzá.

Az IKR Zrt. korábban a New Holland mezőgazdasági gépmárka hivatalos forgalmazója volt Magyarországon, de a New Holland tavaly felmondta a céggel kötött szerződést és a márka képviseletét az Andrej Babis cseh multimilliárdoshoz köthető Agrotec Magyarország Kft.-re bízta. A cseh befektető 2012-ben az IKR Zrt. input üzletágait (növényvédő szer, vetőmag, műtrágya és gabonakereskedelmi tevékenységét) is megszerezte, és - IKR Agrár Kft. nevű cégével - belépett a hazai agrárintegrátori piacra is. Az események nyomán az egykor százmilliárd forint feletti éves forgalmú IKR Zrt. kiürült, a megmaradt tevékenységeit pedig a tulajdonosok tavaly több más, jórészt holdingszerűen összefogott cégbe szervezték ki.

Az IKR Zrt. független gépkereskedőként konkurense lehet a szintén agrárintegrátori piacon érdekelt, nádudvari KITE Zrt.-nek, amely tavaly az OTP Bank Nyrt. érdekkörébe került. A Csányi Sándor elnök-vezérigazgató vezette pénzintézet azóta kisebbségi tulajdonossá vált a KITE-ben, amely a John Deere gépeket is forgalmazza. Szaxon J. Attila szerint nincs jogi akadálya annak, hogy az IKR Zrt. márkafüggetlen cégként nagy nyugat-európai dílerpartnereitől szerzzen be és értékesítsen mezőgazdasági gépeket Magyarországon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!