Plafonon van Fazekas az osztrák gazdák miatt

agrarszektor.hu
Földügyben az Európai Bizottságnak és az unió agrártanácsának is nekimegyünk, ha kell.

Sem az Európai Bizottságnak, sem az unió agrártanácsának nincs hatásköre arra, hogy vizsgálja, mit tartalmaz a május elsejétől hatályos új földforgalmi törvény. Az illetékes uniós szervezeteknél Ausztria akarja bepanaszolni Magyarországot, mert osztrák vélemények szerint a földforgalmi jogszabály megszünteti osztrák gazdák korábban megszerzett haszonélvezeti jogát, amelyet magyar termőföldekre jegyeztettek be. Fazekas Sándor szerint a hazai jogszabály összhangban van az uniós joggal.

"Miután várhatóan európai uniós fórumokhoz fog fordulni, ezennel bejelentem, a magyar földtörvénnyel kapcsolatban az unió agrártanácsának semmiféle hatásköre nincs, és visszautasítjuk, hogy ott napirendi pontként szerepeljen" - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az osztrák-magyar földvitával kapcsolatban az MTI szerint egy vidéki fórumon. A miniszter azokra az ausztriai bejelentésekre reagált, amelyek szerint az osztrák kormány az unió illetékes szervezeteihez fordul, mivel Magyarország a május elsejétől hatályos új földforgalmi törvénnyel meg akarja szüntetni osztrák gazdák haszonélvezeti jogát, amelyet korábban jegyeztettek be magyar termőföldekre.

"Erre hatásköre az unió bizottságának sincs; más fórumoknak elképzelhető, hogy van, de a magyar föld az magyar és nem osztrák ügy!" - jelentette ki Fazekas Sándor. A miniszter az új földforgalmi törvény kapcsán azt emelte ki, hogy lehetett olyan jogszabályt alkotni, amely összhangban van az uniós joggal és a magyar érdekkel, ez utóbbi pedig az, hogy a magyar termőföld a magyar tulajdonban maradjon.

Fazekas Sándor zsebszerződésként jellemezte azt, amikor "pénzért kötöttek osztrák gazdák vagy ki tudja, kik, haszonbérleti szerződést a nyugati határszélen magyar emberek földjére". Leszögezte: a megalkotott földtörvény szellemében azt az osztrák gazdáknak is tudomásul kell venniük, hogy a zsebszerződések kora lejárt, "ilyen trükkökkel, (...) ki tudja milyen papírozással" illegális tulajdont nem lehet legalizálni. A miniszter jelezte, a témában továbbra sem látja szükségesnek az osztrák kollégájával való tárgyalást.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?