Vége az IKR-nek?

MTI
A regionális szervezet átalakítása miatt Csehországba kerül a New Holland képviselete, ezért nem hosszabbítják meg a kizárólagos forgalmazói szerződést az IKR-rel.

A mezőgazdasági gépek, berendezések forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó New Holland felbontotta kizárólagos forgalmazói szerződését a bábolnai IKR-rel, emiatt megszűnhet a 45 éves társaság és 360 munkahely - írta pénteken a Fehérvár24 internetes portál.

Szaxon Attila IKR-vezérigazgató tájékoztatása szerint a New Hollanddal kötött szerződésük jövő év áprilisban megszűnik, miközben a hazai forgalmazást már megkezdte az Agrotec nevű cseh cég. A New Holland a szerződés felmondását azzal indokolta, hogy új alapokra kívánja helyezni tevékenységét, ezért régiókat alakítanak ki, a Magyarországot érintő központ Csehországban lesz.

"A gazdákat nem érinti a változás, hiszen a szervizeket, alkatrész-utánpótlást biztosítjuk, illetve a cseh cég is ezt teszi majd" - mondta Szaxon Attila, de szerinte az IKR Zrt.-t valószínűleg be kell zárniuk.

A Fehérvár24-nek a vezérigazgató elmondta: a cseh cég valószínűsíthetően brüsszeli lobbival vette rá a New Hollandot arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül átvehesse a magyarországi forgalmazást - amit magyar vállalkozás teremtett meg -, így a gépértékesítésből származó profitot kivihetik az országból.

A 45 éves múlttal rendelkező IKR 30 esztendőn át forgalmazta Magyarországon a Claas német mezőgazdasági gépeket, erről 2001-ben azért mondott le, hogy az újdonságnak számító New Holland-termékeket bevezesse a hazai piacra. Az IKR jóvoltából a New Holland mára vezető szerepet játszik a magyar agráriumban.

A portál beszámolója szerint "a módszer kísértetiesen hasonlít a Globus Konzerv csehországi átadására, ahol a cseh Hamé a saját termékeire és receptúráira már csak a Globus Konzerv márkát húzza rá, és értékesíti Magyarországon".

Az IKR Zrt. 2012 szeptemberében eladta növényvédőszer, vetőmag és műtrágya forgalmazásával foglalkozó üzletágait az érintett ingatlanokkal együtt a cseh Andrej Babis érdekeltségi körébe tartozó IKR Agrár Kft.-nek.

Szaxon Attila az eladást azzal indokolta, hogy a bankok 2009 elejétől nem voltak hajlandók finanszírozni a társaság tevékenységét. Az IKR termelési integrátorként a gazdálkodást előre finanszírozta a termelőknek, és a termés jövedelméből számoltak el. A banki pénzből biztosított előfinanszírozás elmaradása miatt a vállalat korábban 120 milliárd forintot elérő forgalma 30 milliárdra zuhant le, ami a kötelezettségekkel együtt csőd közeli helyzetet hozott létre.

A vezérigazgató az MTI-nek akkor elmondta, hogy az IKR Agrár Kft. száz százalékban az Agrofert tulajdonában lévő vágsellyei (Saµa) Duslo műtrágyagyár tulajdona.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?