2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Újabb élelmiszerbotrány - Zuhan a tej árfolyama

agrarszektor.hu
Kolbászmérgezést okozó baktériumot tartalmazott a tejsavó fehérje.

Nagyot zuhant a tej határidős árfolyama azt követően, hogy a világ legnagyobb tejtermék exportőre, a Fonterra bocsánatot kért a kínaiaktól azért, mert fertőzött termékeket szállított az országba. A cég termékei botulizmust ismertebb nevén kolbászmérgezést okozó baktériumot tartalmaztak, amelyek súlyosabb esetben akár bénulást is okozhatnak. A mostani eset nem egyedülálló, az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban hallani élelmiszerbotrányokról a világ különböző pontjain - írja a Bloomberg.

Nagyot zuhant a tej ára

A szeptemberi lejáratú tej határidős árfolyama az elmúlt 33 hónap legnagyobb zuhanását szenvedte el, az árfolyam 3,8 százalékot esett. Ennek hátterében az állhatott, hogy csökkent a kereslet a tej iránt annak hatására, hogy felerősödtek a félelmek a tej szennyezettségével kapcsolatban azt követően, hogy a világ legnagyobb tejtermék exportőre, a Fonterra bocsánatot kért a kínaiaktól azért, mert a cég fertőzött termékeket szállított az országba. 

Újabb élelmiszerbotrány - Zuhan a tej árfolyama

Az ügy hátteréről

A Fronterra a vádak szerint későn hozta nyilvánosságra, hogy az általa előállított tejsavó fehérje 38 tonna mennyiségben botulizmust, ismertebb nevén kolbászmérgezést okozó baktériumot tartalmazott. Ez a fertőzés az izmokra lehet káros hatással, súlyosabb esetben légzési nehézségeket, bénulást is okozhat. A cég vezetője, Theo Spierings elmondta, hogy az első gyanús jeleket már márciusban felfedezték, ugyanakkor az intézkedésekkel egészen addig vártak, amíg teljes mértékben meg nem bizonyosodtak a fertőzés kiváltó okáról, illetve annak származási helyéről. Spierings az ügy kirobbanását követően megerősítette, hogy Kína felfüggesztette termékeik importját és kötelezték őket egyes termékeik, mint például a bébi-tápok azonnal visszahívására. Kína a világ első számú piaca a tejtermékek forgalmazása szempontjából, egyes becslések szerint a kínai tejporpiac tavaly elérte a 12,5 milliárd dollárt.

A részleteket itt olvashatja.

 


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06