Érvénytelenítették a Hubertus Agráripari Bt. szerződésének több pontját

agrarszektor.hu
A német érdekeltségű Hubertus Agráripari Bt. haszonbérleti szerződésének több pontját érvénytelenítette szerdán a Kaposvári Törvényszék, a szerződés egészének érvénytelenségét azonban nem mondta ki.

A törvényszék nem jogerős, közbenső ítéletében megállapította: az 1992-ben az Állami Vagyonügynökség és az akkori Hubertus Rt. közötti létrejött szerződésnek a halászati, vadászati és bányászati jog átengedéséről szóló pontjai érvénytelenek. Az ítélet szerint nem érvényes a bérelt mezőgazdasági földek al-haszonbérbeadási jogának rögzítése, a cég szintén szerződésbe foglalt elővásárlási jogát pedig az 1994-es földtörvény kizárta.

A céget az állam jelentette fel földhaszonbérleti szerződésének semmissé nyilvánítása céljából, annak jogszabályba és jó erkölcsbe való ütközésére hivatkozva. Tény, a Hubertus jócskán áron alul jutott az egykori Balaton-nagybereki Állami Gazdaság földjeihez, 1992-ben potom évi 80 ezer forintért nyerte el mintegy 7725 hektár földhaszonbérletét 99 évre, mely időtartamot opcionálisan 30 évvel meghosszabbíthatja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?