Uniós támogatást kapnak az állomány-felméréshez a méhészek

agrarszektor.hu
A mézelőméh-kolóniák fogyásáról szóló tanulmányok elkészítéséhez az Európai Unió Magyarország számára 141 276 eurónak megfelelő forintkeretet, azaz valamivel több, mint 40 millió forintot biztosít.

A kormany.hu-n olvasható tájékoztatás szerint az uniós pénzhez a kormány a nemzeti költségvetésből 14 millió forintot tesz hozzá. A méhcsaládok pusztulásának okait kutató tanulmányi programokkal kapcsolatos vizsgálatok elvégzéséhez igénybe vehető támogatás nyújtásának részletes szabályait a vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozza, amelynek tervezete megtalálható a kormányzati portálon.

A tanulmányi programokkal kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez, mintavételhez, a méhészetek és méhkolóniák egészségi állapotának ellenőrzéséhez, a jogszabályban meghatározott költségek fedezéséhez kapcsolódó pénzügyi hozzájárulás igénybevételére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lesz jogosult. A Nébih a méhegészségügyi felelősökön keresztül biztosítja a programokhoz szükséges vizsgálatokat. Így a méhegészségügyi felelősök a támogatásért ide fordulhatnak. A tanulmányi programokban való részvétel a méhészetek számára önkéntes, a támogatás felhasználásával a méhészek ingyenesen felmérhetik méhcsaládjaik egészségi állapotát - tartalmazza a tájékoztatás.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?