Ötéves mélyponton az uniós repcetermés

agrarszektor.hu
A rendkívüli téli hideg miatt várhatóan ötéves mélypontra csökken az idén az uniós repcetermés: az olajosmagvak nemzetközi piacának hamburgi elemzője, az Oil World keddi összesítése szerint a tavalyi 19,1 millió tonna helyett az idén csupán 18,48 millió tonnás repcetermés várható.

Április elején az Oil World még 19,2 millió tonnás uniós termést várt. Most úgy becsli, hogy az idei repcetermésben a legnagyobb veszteségek az EU kelet-európai országaiban lesznek. Lengyelországban 1,85 millió tonnára csökken a termés a múlt évi 1,87 millióról, ugyanakkor az Oil World becslése szerint alacsonyabb terméseredmények körvonalazódnak Romániában, Bulgáriában és Magyarországon is.

Magyarországon a kormányhivatalok földművelési igazgatóságának március 26-ai adatai szerint a mintegy 250 ezer hektárnyi repceültetvény mindössze 70 ezer hektáron kelt ki, és csak 35-40 ezer hektáron mondható jó minőségűnek. Nyugat-Európában a tavalyit közelíti a várható repcetermés: Franciaországban 5,2 millió tonna várható a tavalyi 5,3 millió tonna helyett, Nagy-Britanniában pedig 2,6 millió tonna a tavalyi 2,7 millió után. Németországban ugyanakkor valószínűleg nő a termés: 4,4 millióra a tavalyi 3,8 millióról.

Az Oil World prognózisa szerint a csökkenő termés miatt az uniós repcekínálat a 2012/2013-as idényben alacsony lesz, így a repcetartalékok mérséklődése várható. A szervezet nem tartja valószínűnek, hogy az uniós repceimport jelentősen nőhet a belső gyenge termés ellensúlyozására.

 

forrás: MTI/Hvg.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06