A Parlament is támogatja a silány szörpök és lekvárok adóemelését

agrarszektor.hu
Már a Parlament is elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium korábban előterjesztett kezdeményezését az alacsony gyümölcstartalmú, silány minőségű szörpök, lekvárok és sűrítmények adójának emelkedéséről.

A VM által kiadott közlemény emlékeztet, hogy az országgyűlés elfogadta a népegészségügyi termékadóról szóló törvénymódosítást, a silány termékeket megadóztató új jogszabály pedig 2012. január 1-étől hatályba lép.

A szaktárca korábbi javaslatával szemben a túró rudi és a kakaós italok - minden egyéb, legalább 50 százalékos tejalapanyagból készült termékkel együtt - kikerülték az úgynevezett chips-adót, így ezekért nem kell jövőre többet fizetnünk - írja a gazdasagiradio.hu.

A megemelt termékadó célja az egészségesebb, tudatosabb étkezés és táplálkozási szokások támogatása.

Az új rendelkezés a magas cukortartalmú készítményeket is érinti termékcsoportonként eltérő mértékben, valamint a pék- és sütőipari termékeket, ha sótartalmuk meghaladja a 2 százalékot.

A VM úgy véli, az intézkedéssel nagy mértékben támogatják a hazai tejtermelőket, a gyümölcstermesztőket, valamint az élelmiszerbiztonság megerősítését, továbbá szorgalmazzák az egészségesebb táplálkozási szokások meghonosodását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58