November 2-ig igényelhető az állatjóléti támogatás

agrarszektor.hu
A hosszú hétvége miatt november 2-ig igényelhető a baromfi- és sertéstartók állatjóléti támogatása. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségéhez kell leadni, a tárgyévet követő kifizetésekre pedig 4 illetve 6 milliárd forint áll rendelkezésre.

A baromfiágazatban a támogatás az adott támogatási évben január 1. és december 31. között letelepített napos baromfira, növendék csirkére, szabadtartásos csirkére, gyöngyösre, pecsenyelibára, növendék libára, fiatal libára, pecsenyekacsára és növendék kacsára, átminősített tenyészkakasra, tenyészjércére, valamint étkezési tojást termelő jércére, házi tyúkra és átminősített előnevelt pulykára, illetve levágott összes baromfifélére igényelhető - írja a hvg.hu.

A kérelmekhez csatolandó a kötelező dokumentumok mellett a szakmai szervezeti tagság igazolása, az állategészségügyi hatóságnak az állategészségügyi nyilvántartási kötelezettségek és szabályok betartásáról szóló igazolása, valamint a Baromfi Termék Tanács ellenjegyzését viselő "Szakmai ellenőrzési lapja.

A sertéstartókra más szabályok vonatkoznak, ők akkor igényelhetnek támogatást, az állatok tartása során az előírtnál legalább 10 százalékkal nagyobb férőhelyet, a tartási rendszerben természetes feltételt, legalább 9 órán át természetes vagy legalább 11 órán át mesterséges fényt, a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű vizet, almot, vagy megfelelő mikroklímát biztosítanak.

Sertéstámogatás igénylésekor csatolni kell a sertés értékesítéséről szóló számla felvásárlási jegy illetve belső bizonylat másolatát, a tenyésztésre értékesített koca süldők esetében a tenyésztő szervezet igazolását, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak az állategészségügyi nyilvántartási kötelezettségek, valamint az állategészségügyi és állatvédelmi szabályok betartásáról szóló, az érintett tenyészet létszámát is tartalmazó igazolását. Bérhízlalás és bérnevelés esetén további adminisztráció szükséges.

A kifizetés 2012-ben történik, a fenti jogcímek közül pedig egyidejűleg többre is igényelhető támogatás.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03