2024. április 29. hétfő Péter

Használjuk ki hazánk természeti adottságait!

agrarszektor.hu
Magyarország jelentős élelmiszerexportőr lehetne, ha a Kárpát-medence nyújtotta kedvező adottságokat megfelelően használná ki - mondta Sziebert István, a Vidékfejlesztési Minisztérium főtanácsadója.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szerdai ülésén elhangzott, hogy az országban a szovjet váltás miatt tulajdonképpen kiaknázatlanul maradtak a kiemelkedő természeti, környezeti adottságok, amivel szignifikáns mértékben növelni, erősíteni lehetne a mezőgazdaságot. Ez ellen tenni kell, mondta Sziebert István, az elhanyagolt be kell népesíteni, egy szinte önellátó gazdaságot kell kialakítani, hogy megtermelhessük azt az élelmiszermennyiséget, ami 50 százalékkal több, mint ami a lakosság szükséglete, és amire megvan a kapacitásunk.

Változtatni kell azon a nézeten is, amit eddig követtünk, és amely szerint a tőkehatékonyság a legfontosabb szempont. Emiatt ugyanis hazánkon kívül több környező országban elnéptelenedett a vidék, a mezőgazdaság hanyatlik, a kisgazdaságok pedig tönkrementek. Akkor hatékony egy gazdaság, ha munkát teremt, megbízható, jó minőségű termékeket állít elő, és környezettudatos.

A kormány célja, hogy a szomszédos országokkal egyetértésben minden félnek kedvező, egységes szabályozást hozzanak létre.
Kiemelte, hogy hazánk ezek ellenére is élen jár vidékfejlesztési stratégia terén.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!