Változás az idénymunka feltételeiben

agrarszektor.hu
Hatályba léptek az egyszerűsített foglalkozásról szóló törvény (Eftv) módosításai, melynek köszönhetően szélesebb körben alkalmazható a mezőgazdasági idénymunka.

Problémát jelentett a termelői szervezetek számára, hogy az idénymunkának nincs egységes értelmezése, ezért a tárca felülvizsgálta az ügyet, majd módosított. A mezőgazdasági idénymunka fogalma a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, és halászati ágazatokon felül kibővült a vadászattal. A kiegészítésre azért volt szükség, mert a vadászati ágazatban is szükség van idénymunkára (vadbefogás, vadetetés, hajtóvadászat stb.)

Változás még, hogy a termelők és szervezetek a megtermelt és előállított mezőgazdasági termékek anyagmozgatására és csomagolására is alkalmazhatnak idénymunkásokat. Feltétele: az azonos felek között kötött határozott időre szóló munkaviszony ne haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

Továbbá, ezentúl a mezőgazdasággal összefüggő feladatok nem csak évszakhoz vagy adott időszakhoz köthetően végezhetőek, hanem figyelembe lehet venni a növény vagy állat biológiai sajátosságait is. Eltörölték a saját gazdaság területén történő munkavégzés feltételét, eszerint idénymunkások dolgozhatnak bérelt, vagy haszonbérleményben lévő területen, és nem csak a saját tulajdonban lévő területen.

Egyértelműen kimondja, hogy a munkaviszonya a munkavállaló bejelentésekor jön létre.

A munkavállaló kérésére, vagy nem elektronikus bevallásra kötelezett munkáltató választása szerint - továbbra is van lehetőség a munkaszerződés írásba foglalására, de könnyítés az új szabályozásban, hogy elegendő a munkavégzés napjának végéig kitölteni a munkáltató és a munkavállaló megnevezésén kívüli egyéb azonosító adatokat - írja a kormany.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?