Hamarosan magyar húst esznek Kínában

agrarszektor.hu
Hamarosan megindulhat a magyar hús exportja Kínába - jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a magyar-kínai gazdasági vegyes bizottság mezőgazdasági munkacsoportjának pekingi megbeszéléseit követően.

A munkacsoport harmadik ülésén a magyar fél elsősorban a hústermékek, köztük a magas feldolgozottságú magyar áruk exportjának útjában álló akadályokat igyekezett elhárítani. Az államtitkár elmondta, konkrét cégek, konkrét termékekkel várnak a zöld jelzésre. 


Az egyeztetéseken szóba kerültek más az állattenyésztést érintő kapcsolatépítési területek, köztük például a szaporítóanyag export, illetve a vízi szárnyasok, valamint lovak tenyésztése. A tudományos együttműködés esélyeit látjuk a haltenyésztés, a gyümölcstermesztés, laboratóriumi diagnosztika területén, továbbá szakképzésben is lehetőségeket ajánlottunk fel.


A csütörtöki látogatás során konkrét ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy az érintett magyar vágóhidak és feldolgozóüzemek auditálására, személyes kínai ellenőrzésére, tehát az engedélyek felülvizsgálatának utolsó szakaszára a kínai fél egy-két hónapon belül sort kerít.


Az államtitkár hangsúlyozta, hogy rendkívül sok lehetőséget lát az együttműködésre, kiemelte például, hogy Kína nyitott a tejtermékek importjára, a magyar borok előtt is jó lehetőségek állnak, míg kínai részről pénzügyi befektetők mutatnak érdeklődést magyarországi projektek iránt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?