Közös agrárpolitika: 20 ország megszavazta!

agrarszektor.hu
Minősített többséggel támogatott elnökségi záródokumentumot fogadott el az Agrártanács 2011. március 17-én Brüsszelben. A közös agrárpolitika (KAP) jövőjét 2020-ig felvázoló tervezet megszavazását a magyar elnökség nagy sikernek tartja, különösen a téma összetettségét figyelembe véve.

Az ülésen elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter sajtótájékoztatón közölte, hogy hét ország szavazott nemmel az elnökség által készített tervezetre, egy pedig tartózkodott. Egy kérdésre adott válaszában a miniszter jelezte, hogy a nyolcas csoportba tartozik a három balti állam. Fazekas reményét fejezte ki, hogy a jövőben a méltányosság irányában mozdul el a közös agrárpolitika, és ez a baltiak számára is kedvező lesz. "Bízom benne, hogy a későbbiekben a balti államok is tudják támogatni ezeket a lépéseket" - fogalmazott a miniszter.

Fazekas a sajtóértekezleten kiemelte, hogy a záródokumentum-tervezet pontjainak 90 százalékában teljes volt a tagállamok egyetértése. A miniszter aláhúzta, hogy nem költségvetési kérdésekben volt vita, hanem a piaci eszközök, a közvetlen támogatások, a KAP első és második pillérének megítélésében. "Ezzel szinte minden célunkat elértük" - idézi Fazekast az eu2011.hu. A miniszter "nagyon nagy eredménynek" tartotta, hogy az elnökségi záródokumentumot minősített többség támogatta.

Intenzív vita a közvetlen támogatások újraelosztásáról

Az elfogadott szövegből Fazekas kiemelte, hogy a KAP-nak továbbra is közös politikának kell maradnia, három fő célja pedig a fenntartható élelmiszertermelés, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás, valamint az éghajlatváltozás elleni fellépés, illetve a kiegyensúlyozott területi fejlődés.

A miniszter nem rejtette véka alá, hogy a közvetlen jövedelemtámogatás újraelosztásáról az elmúlt hónapokban nagyon intenzív vita folyt. A tagországok elismerik, hogy a jövőben az elosztást méltányosabban kell megvalósítani, ám ezzel egy időben megfelelő mértékben figyelembe kell venni a költségvetés általános keretét, és el kell kerülni a jelentős mértékű, zavart okozó változásokat. Nyitottak vagyunk az iránt, hogy a támogatások célzottabbak legyenek, hiszen ez hozzájárul az adófizetők pénzének lehető legjobb felhasználásához, mondta a miniszter.

Ciolos: valós hozzáadott érték

Egyetértés van a KAP "zöldítésében", elkötelezetten támogatjuk, hogy a KAP része legyen az éghajlatváltozásra adandó válasznak, jelentette ki Fazekas. A magyar miniszter rámutatott arra is, hogy a tagállamok meg akarják állítani a gazdák jövedelemcsökkenésének folyamatát.
Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a sajtóértekezleten sikernek, "valós hozzáadott értéknek"minősítette az elnökségi dokumentumot. Ciolos szerint a szövegbe bekerültek a Bizottság legfontosabb javaslatai, az elfogadott dokumentum pedig "jó alap" az Európai Parlamenttel folytatandó egyeztetéshez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?