Brit gazdáknak nem kell a búza

agrarszektor.hu
Nagy-Britanniában a gazdálkodók idén búza helyett inkább repcét termelnek, mivel utóbbi jóval magasabb hozammal kecsegtet. Az olajnövény vetésterülete rekord szinteket ért el, és növényvédő szerekből is bespájzoltak a gazdák, a maximális terméshozam elérése érdekében.

Nagy-Britannia az Európai Unió harmadik legnagyobb búzatermelője, tavaly decemberig mintegy 5000 ezer hektárral, 0,2 százalékkal növelte a búza vetésterületét, mely így elérte az 1,94 millió hektárt.

A növekedés azonban elmarad az EU 1,3 százalékos, 2011-12-es évre várható vetésterület-növekedésétől - derül ki a Strategie Grains elemzéséből.

Őszi repcét mintegy 72 ezer hektárral, vagyis 11,5 százalékkal nagyobb területen vetettek, így az összes vetésterület elérte a 696 ezer hektárt, amely rekordnak számít. Mindezt elsősorban az őszi árpa sínylette meg, melyet 7,8 százalékkal kisebb területen vetettek, míg zab esetében 16,6 százalékos volt a csökkenés.

A brit mezőgazdasági minisztérium elemzése szerint a repce térnyerését elsősorban a magas piaci árak, és a vetéskori kedvező időjárás magyarázza. A növény esetében Nagy-Britannia szintén a harmadik legnagyobb termelőnek számít az EU-ban.

A Home Grown Cereals Authority elemzőcég korábban fele ekkora repce vetésterület növekedéssel számolt, összesen mintegy 650-670 ezer hektárral, azonban a repce árának emelkedése miatt várhatóan a következő vetési időszakban is folytatódni fog a tendencia.

Eközben műtrágyából 1,2 millió tonna fogyott, 6,8 százalékkal több, mint előző év hasonló időszakában, míg kevert műtrágyából 13,1 százalékkal többet használtak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?