Korlátozott gazdajogok: saját vetőmagjaikat sem használhatják

agrarszektor.hu
A jelenleg csaknem az egész világon érvényben lévő jogi szabályozás akadályozza a helyi tájfajták használatát, korlátozza a gazdák jogait saját vetőmagjaik felhasználásában. A világpiacot gyakorlatilag néhány fajta uralja, veszélyeztetve ezzel nem csak az élővilág sokszínűségét, de az egész emberiség élelmiszer-ellátásának biztonságát is - derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleményéből.

Dr. Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg a Tegyünk a sokféleségért! elnevezésű két napos fórumot Szegeden. A nemzetközi rendezvény korunk egyik legsúlyosabb problémájával, a biológiai sokféleség, ezen belül a mezőgazdasági növények változatosságának megőrzésével foglalkozott.

Az Európai Gazdálkodói Vetőmag Hálózat többek között azért rendezte meg Szegeden a "Tegyünk a sokféleségért!" fórumot, hogy a magyar EU-elnökség lehetőségeit, jelentőségét is felhasználva tájékoztassa a közvéleményt erről a súlyos problémáról.

A helyi közösségek érdeke a biológiai sokszínűséghez való hozzáférés, a globális nagytőkéé pedig azok kisajátítása. Magyarország kiszolgáltatott a multinacionális tőkeérdekeltségeknek a vetőmagpiacon is és ez az ország önrendelkezését sérti. Ezen változtatni kell, fontos az uniós és a hazai jogi környezet módosítása. A gazdáknak vissza kell adni a jogot, hogy termeszthessék azokat a tájra jellemző fajtákat, amelyeket évszázadokon keresztül alakítottak ki.

A rövidesen napvilágra kerülő agrár stratégiának fontos eleme lesz a tájgazdálkodás, amelynek alapja, hogy őshonos növény- és állatfajtáinkat őrizzük meg, terjesszük el és ezek segítségével minőségi mezőgazdaságot építsünk- hangsúlyozta a fórumon a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?