Adókedvezményt kérnek a hamburgeradó mellé a fogyasztóvédők

agrarszektor.hu
A fogyasztóvédők azt szeretnék, hogy a hamburgeradó párját, az egészséges élelmiszerek adókedvezményét is vezesse be a kormány.

Egyelőre nem ismeretesek "hamburgeradó" néven aposztrofált különadóra vonatkozó részletes javaslatok, így az sem, hogy milyen termékekre terjedne ki az új adó, és annak milyen anyagi vonzatai lesznek a forgalmazókra, illetve a fogyasztókra nézve.

A Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület részletes hatástanulmányt folytatását kéri a jogalkotóktól a különadó bevezetését megelőzően. Ezzel egyidejűleg olyan korlátokat kell bevezetni a szabályozás során, melyek megakadályozzák, hogy a különadó vesztesei a fogyasztók legyenek, azaz ne terhelhessék át a kereskedők a különadót a kiszolgáltatott vásárlói rétegre - írja a Gazdasági Rádió.

Szintén meggondolandó, hogy azon élelmiszer-forgalmazók, melyek egészséges élelmiszereket árulnak, adókedvezményben vagy támogatásban részesüljenek, ezzel is elősegítve, hogy ezen termékekhez olcsóbban jussanak a fogyasztók. A Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület javasolja ugyanakkor, hogy jogszabályi kötelezettsége legyen a vállalkozásoknak az egészséges táplálkozás hirdetése, ennek külföldi példái adottak és feltétlenül pozitív hatásúak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?