2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Miattuk drágulnak az élelmiszerek?

agrarszektor.hu
Világszerte drasztikusan emelkedhetnek az élelmiszerárak, ha nem fordul jobbra az időjárás Kínában és Indiában - írja Világgazdaság.

A föld két legnépesebb államát évtizedek óta nem látott aszály sújtja: Kínában ötmillió hektáron nincs eső négy hónapja - ez több, mint fél magyarországnyi terület.

Ma Ven-feng mezőgazdasági szakértő szerint ha március-áprilisig nem javul a helyzet, a búzatermelésben tízmillió tonnánál is nagyobb veszteséggel kell számolni. A következő néhány hétben még valószínűleg el lehet kerülni az összeomlást, a jelentős búza- és rizstartalékoknak köszönhetően. A későbbiekben azonban Kína az import fokozására szorulna, ez világszerte felnyomná az élelmiszerárakat.

Ma Ven-feng szerint Indiában még a kínainál is súlyosabb szárazság következhet, ami tovább ronthat a helyzeten. Az indiai készletek jóval kevesebb időre lehetnek elegendők, mint amennyivel Peking bír.

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO pedig néhány napja közölte: az élelmiszerár-index most van a legmagasabb pontján azóta, hogy 1990-ben bevezették ezt a mutatót. Csen Lej vízügyi miniszter bejelentette, hogy közvetlen gyorssegélyként 2,2 milliárd jüant (66 milliárd forintot) osztanak ki.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?