Agráralkotmány születhet!

agrarszektor.hu
Ebben a félévben megkezdődik a tízéves agrár-, vidék- és környezetstratégia társadalmi vitája, majd még a nyári törvénykezési szünet előtt elkészülhet az a kerettörvény, ami egyfajta "agráralkotmány" lenne - tájékoztat az MTI a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára által a XXI. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum csütörtöki rendezvényén elmondottakról.

Ángyán József kifejtette: a hosszú távú, tíz évre szóló agrár-, vidék- és környezetvédelmi stratégia belső vitái már megkezdődtek a tárcánál, majd tavasszal indulhat a koncepció társadalmi vitája. A tervek szerint április végén-május elején a kormány elé kerülhet a stratégia, s remélhetőleg még a nyári törvénykezési szünet előtt elfogadja az Országgyűlés a kerettörvényt.

Az uniós elnökség fél éve alatt Magyarország erősíteni szeretné a közös európai agrárpolitikának (KAP) az agrárium és a vidék minőségi fejlesztését célzó irányát.

Ángyán József a hazai agrárium és vidék előtti feladatokról szólva elmondta: "újra kell építeni a mesterségesen megszakított kapcsolatot" a vidék és a város között. Belülről kifelé kell megszervezni az élelmiszerellátást, újra kell szervezni a piacainkat és az élelmiszerellátás rendjét.

"Első a hazai piac, ez nemzetbiztonsági kérdés", a mezőgazdaság ugyanis nemzetbiztonsági ágazat - jelentette ki a vidékfejlesztési tárca államtitkára. Úgy vélte: "nem illúzió a kert-Magyarország elképzelés", mert a Kárpát-medencében nem a monokultúrás mezőgazdaságnak van létjogosultsága, hanem a sokszínű termőhelyi lehetőségek kihasználásának. A hazai agráriumnak a kis- és közepes gazdaságokra, a családi gazdálkodásra kell épülnie - fűzte hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06