2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rossz hír: tovább nőhetnek az élelmiszerárak

agrarszektor.hu
A hosszú ideje tartó szárazság miatt Kína északi, középső és keleti részén is veszélybe került az idei vetés. Szakértők szerint ezzel újabb nyomás nehezedik az amúgy is magas élelmiszerárakra - olvasható a Reuters elemzésében.

Shandong tartomány az elmúlt 60 év legnagyobb szárazságát éli jelenleg. Az ott elvetett búza felét érinti a rossz időjárás, miközben több százezer ember ivóvízellátása akadozik. Pekingnek is 30 éve nem látott szárazsággal kell szembenéznie, ahol 3 hónapja nem esett jelentősebb mennyiségű csapadék.

Elemzők szerint ez tovább fogja emelni az amúgy is csúcsokat döntögető élelmiszerárakat. A kínai mezőgazdasági minisztérium szakértője szerint az őszi vetésű búza öntözését eddig sikerült megoldani, azonban ha továbbra sem lesz eső, az már károkat okozhat a termésben.

Idén a kormány már 15 millió dollárnak megfelelő támogatást irányzott elő a szárazság által sújtott gazdálkodók számára. Emellett tűzoltóautókkal szállítják a vizet a lakosság, valamint az állatok számára is.

Wen Jiabao kínai miniszterelnök hétvégén ellátogatott az egyik szárazság sújtotta tartományba, ahol elmondta, jelentős összegeket kell olyan technológiákra fordítani, mellyel csökkenthető a száraz időjárástól való függőség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?