USDA: nem drágul tovább a marhahús

agrarszektor.hu
A marhahús árának elmúlt hónapokban tapasztalt lendületes áremelkedése miatt rekord magasságokat ért el a chicagói árutőzsdén a szarvasmarha határidős ára. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb elemzése szerint azonban megállhat a drágulás.

A marhahús nagykereskedelmi ára két éves rekordot döntött: egy hónap alatt 7 százalékot emelkedett, így elérte a 172,81 dollárt (közel fél mázsának megfelelő mennyiségé). Az egyre növekvő belföldi keresletnek, bővülő exportnak, valamint az ausztrál árvizek miatt kieső termésmennyiségnek köszönhető áremelkedés áll - az USDA feltételezései szerint - a chicagói értéktőzsdén (CME) megfigyelhető határidős szarvasmarha árak emelkedése mögött.

A vágásra készen álló élő marha ára, februári szállításra fontonként 112,375 centre emelkedett, amely rekord magasnak számít ilyen röviddel a kontraktus zárása előtt. Ugyanekkor a hízó marha ára, januári szállításra szintén csúcsokat döntött: tegnap 128,6 cent/font volt a záróár.

Az USDA elemzői szerint az áremelkedés már a fogyasztói árakban is megfigyelhető, amely csökkenést eredményezhet a keresletben.

A mostani magas árak sok szarvasmarha tartót az USA-ban arra késztetett, hogy akár még a nőstényeket is hízlalásra adjanak, ahelyett, hogy az állományt gyarapították volna velük. Épp ezért 2011-ben előfordulhat, hogy kevesebb lesz a vágóállat - figyelmezetet az USDA.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?