2024. július 19. péntek Emília

Európai búza: megtörhet a történelmi trend

agrarszektor.hu
A mostani gabonapiaci nyomás hatására, amikor a franciák és a britek is gabonakészleteik határára érnek, megtörhet az a történelmi trend, mely szerint az aratás időszakát megelőzően csökkenésnek indulnak az európai gabonaárak - állítják vezető elemzők.

Az európai búza ára szezonálisan esni szokott március elején, mivel ekkor a gazdálkodók eladják maradék gabonájukat, hogy a silókat kiürítsék az aratás időszakára. Ezt az időszakot a gabona felvásárolói hagyományosan optimális vételi időszaknak tekintik.

A Párizsi határidős tőzsde historikus adatai alapján átlagosan mintegy 5 százalékot esett ebben az időszakban a búza ára a korábbi években, azonban az utóbbi 3 évben még ennél is nagyobb, közel 14 százalékot esett a búza ára március elejétől, június elejéig.

Idén azonban megtörhet ez a trend - állítják az FCStone Group amerikai kereskedő és elemzőcég szakemberei, akik szerint ha egy kicsit lejőre is kerülnek az árak, még akkor is történelmi szinteket fognak megdönteni.

Minderre azok után hívták fel a befektetők figyelmét, hogy egyre nő az aggodalom az EU gabonakészleteit illetően: egyre kevesebb búzát exportálnak ugyanis a tagországok.

A legnagyobb exportőrök: Franciaország és Nagy-Britannia esetében is esnek ugyanis a készletek. Franciaországban az idei gazdasági év végére 42 százalékkal, kevesebb mint 2 millió tonnára csökkenhetnek a búzakészletek.

Eközben a kelet-közép-európai országok a gazdasági év elején olyan intenzív értékesítésbe fogtak, hogy a végére minden bizonnyal importra szorulnak majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?