Újabb csúcs előtt a Klíma Klub: az emberek tudatformálása a cél!

agrarszektor.hu
2011. Január 19-én 9 órai kezdettel kerül megrendezésre a III. Magyarországi Klímacsúcs a Klíma Klub szervezésében, ahol nemzetközi és hazai politikusok, a gazdasági és tudományos élet képviselői, valamint a civilek is jelen lesznek, A rendezvényről, annak céljairól, a korábbi évek eredményeiről kérdeztük Farkas Andreát, a Klíma Klub elnökét.

Agrárszektor.hu: Mikor alakult a Klíma Klub? Hány tagot számol jelenleg? Mi a célja, küldetése? Miért érdemes csatlakozni, és kik csatlakozhatnak?

Farkas Andrea: A Klíma Klub Közhasznú Nonprofit Kft. 2009-ben alakult, azzal a céllal, hogy kommunikációs hidat képezzen az éghajlatváltozás okozta küzdelemben a lakosság, a politikai, a gazdasági és a tudományos élet, valamint a civil szervezetek között.

Jelenleg 11.000 regisztrált tagja van a klubnak, ezek közt vállalati, lakossági és tudományos szervezetek, magánszemélyek is megtalálhatók.

A Klíma Klubnak bárki tagja lehet, nemtől, életkortól, hovatartozástól függetlenül. Szeretnénk olyan támpontja lenni a klub tagjainknak, hogy érezzék, van kihez fordulni kéréseikkel, kérdéseikkel környezetvédelem témában.

Agrárszektor.hu: Mi a jelenlegi, III. Magyarországi Klímacsúcs legfőbb célkitűzése? Mi volt a korábbi két rendezvény kiemelt témája?

Farkas Andrea: A Klíma Klub Magyarországi Klímacsúcs rendezvényeivel hívja fel a magyar politikai élet, gazdasági és tudományos élet szereplőinek figyelmét az éghajlatváltozás okozta, és emberi tevékenységek által okozott problémákra.
A III. Magyarországi Klímacsúcs legfőbb célkitűzése, az emberek tudatformálása, alkalmazkodásra való felhívás, hogy a fejlődés tényleg fenntartható legyen.

Agrárszektor.hu: Mi volt a korábbi két rendezvény hatása/ eredménye? Mennyiben járult hozzá klímavédelemmel foglalkozók, politikai és szakmai szervezetek munkájához?

Farkas Andrea: A magyar politikai, üzleti, tudományos és civil szféra legfontosabb képviselőinek közreműködésével megtartott eszmecsere alkalmat adott arra, hogy a Klíma Klub minden réteget megszólítson, a szakma külföldi előadóinak meghívásával pedig Magyarországot a nemzetközi klímapolitika egyik fontos ágenseként helyezze előtérbe.

Agrárszektor.hu: Az idei Klímacsúcs már a soros magyar EU elnökség hivatalos rendezvénye. Mit jelent ez?

Farkas Andrea: A Klíma Klub számára igen nagy megtiszteltetés, hogy az EU soros magyar elnökségének hivatalos rendezvénye lehet. Ezzel is elismerték munkánkat a klímavédelemért végzett "harcban".

Agrárszektor.hu: Mi a 2010.december 7.-én megalakult III. Magyarországi Klímacsúcs Tanácsadói Testület feladata? Kik a tagjai?

Farkas Andrea: A III. Magyarországi Klímacsúcs programját a Klíma Klub Tudományos Tanácsadói Testülete állította össze, szakmai és tudományos hátteret adva a konferenciának. Sorai közt külföldön is elismert szaktekintélyeket tudhat, nevesen Prof. Dr. Láng Istvánt, Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, klímakutatót; Prof. Dr. Molnár Sándort, a Szent István Egyetem Matematikai és Informatikai Intézet igazgatóját, tanszékvezető egyetemi tanárt; Prof. Dr. Kerekes Sándort, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi és tudományos rektor helyettesét; Prof. Dr. Jolánkai Mártont, a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet vezetőjét, Dr. Mika Jánost, Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársát, éghajlatkutatót és Farkas Andreát a Klíma Klub elnökét.

Agrárszektor.hu: Milyen kérdésekkel foglalkozik a mostani klímacsúcs? Kik a fontosabb előadók? Az idei Konferencia alcíme: Magyarország feladatai Mexikó után. Milyen hazai vonatkozása van a cancúni konferenciának, amiről szó esik majd a rendezvényen is?

Farkas Andrea: A konferencia olyan témákat fog érinteni, mint a klíma és az energia szektor kapcsolata, a klímaváltozással szembeni védekezés és alkalmazkodás kérdésköre, illetve a klímaváltozás társadalmi hatásai. Emellett, a III. Magyarországi Klímacsúcs kiemelt feladati közé tartozik a cancúni ENSZ Klímakonferencia eredményeinek bemutatása és ezek magyarországi vonatkozásainak értékelése. A cancúni konferencia fő kérdései közé tartozik, a résztvevők miként találjanak megoldást a tavaly Koppenhágában megtartott klímakonferencia vállalásainak betartására.

A konferencia előadói között - akárcsak az elmúlt két évben - a szakma legnevesebb hazai és külföldi képviselőivel találkozhatunk: jeles kutatókkal, professzorokkal, miniszterekkel, gazdasági társaságok vezetőivel. Három nyitóelőadás adja majd meg a III. Magyarországi Klímacsúcs alaphangját, melyeket aztán további három pódiumbeszélgetés követ 4-5 meghívott előadó részvételével. Az előadók 10 percben lehetőséget kapnak álláspontjuk ismertetésére, melyet aztán a résztvevők beszélgetése követ. A csúcsot Prof. Dr. Láng István beszéde zárja.

Agrárszektor.hu: Milyen eredményeket várnak a mostani rendezvénytől?

Farkas Andrea: A III. Magyarországi Klímacsúccsal kapcsolatos elvárásaink, hogy a szakmai véleménycsere folytán előremozdítsuk a klímavédelemben az alkalmazkodást.

Agrárszektor.hu: Milyen egyéb rendezvényei vannak a Klíma Klubnak?

Farkas Andrea: A Klíma Klub egész éves jelenlétével, aktivitásával próbálja céljait megvalósítani. Ennek érdekében work shopokat, szakmai konferenciákat, tudományos megbeszéléseket, roadshowkat szervez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?