Idén az állattenyésztők jártak rosszul

agrarszektor.hu
A viszontagságos időjárás miatt jelentősen emelkedtek idén a takarmányárak, ez azonban már nem terhelhető tovább a vásárlókra, így idén az állattenyésztők jártak rosszul - hangzott el a Kossuth Rádió műsorában.

Az áremelkedés a búzánál 80 százalékos volt, a kukoricánál 30 százalékos - mondta a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára. Ez az élelmiszerárakban több mint ötszázalékos emelkedést indukált. A búza és a kukorica drágulásával emelkedett a liszt ára, így a péktermékeké is.

De nemcsak a boltok polcain volt változás, a termelők és állattartók is szembesültek a takarmány drágulásával, amit a gazdák az értékesítésben már nem tudtak érvényesíteni. Czerván György szerint gondot jelent az is, hogy a sertés-felvásárlási árak csökkentek az előző évhez képest, az ágazat pozíciója sokat rontott. Az államtitkár szerint ugyanakkor az árakban ez nem látszik majd meg, mert a fizetőképes kereslet elég korlátozott.

A tárca forgóeszköz-finanszírozással próbál majd tavasszal segíteni, és ebből a pénzből takarmányt is vásárolhat az, akinek elemi kár miatt vagy egyéb okok miatt a szükséges mennyiség nem áll rendelkezésre.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?