Fokozott ellenőrzés: legális párlatfőzés, illegális lepárlók

agrarszektor.hu
A házi párlatfőzés legalizálása óta több alkalommal bukkantak vámhatósági engedély nélkül forgalmazott desztillálóberendezésekre a pénzügyőrök - közölte Sipos Jenő, a Vám -és Pénzügyőrség (VP) szóvivője az agromonitor.hu-val.

A VP ellenőrzési tevékenysége nem terjed ki a magánfőzőkre, hanem a kiskereskedelem kockázatosabb szegmenseit és a desztillálóberendezések gyártását-értékesítését kívánja fokozott kontroll alá vonni a hatóság. A VP ennek érdekében folyamatosan ellenőrzi azokat a kiskereskedelmi helyeket (vásárokat, piacokat, közterületeket), ahol a párlatok értékesítésére lehet számítani. Emellett kiemelt feladatként kezeli az adómentes mennyiségen felüli párlat előállítás bejelentésének kontrolállását is.

Az ellenőrzések elsődleges célja, hogy a saját fogyasztásra előállított adómentes párlat ne kerülhessen kereskedelmi forgalomba. A törvénytelen eladások minimum 30 ezer forintos jövedéki bírsággal sújthatók.

A VP folyamatosan ellenőrzi a párlatok és desztillálóberendezések készítési és forgalmazási szabályait. A pénzügyőrök az eddigi ellenőrzések során több alkalommal bukkantak olyan desztillálóberendezésekre, amelyek vámhatósági engedély nélkül jelentek meg a piacon. 

A cél az, hogy desztillálóberendezéseket a magánfőzők számára csak olyan piaci szereplők gyárthassanak és forgalmazhassanak, akiknek van vámhatósági engedélyük.

A jövedéki törvény módosítása óta 86 liter 50 térfogatszázalékos éves mennyiségig a hatóságokhoz a főzést nem kell előre bejelenteni, és száz literes űrtartalomig a lepárló készüléket sem kell engedélyeztetni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06